Aljanso vadovas: NATO ir Rusija yra „tvirtame kelyje“

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas trečiadienį pareiškė, kad Aljansas žengia "tvirtu keliu", gerindamas santykius su Rusija, kurią Jungtinės Valstijos paskelbė savo partnere, o ne priešininke.

Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos užkulisiuose užsienio reikalų ministrai surengė neformalų NATO ir Rusijos tarybos susitikimą, tęsiant pastangas pataisyti santykius, kurie smarkiai pašlijo po trumpo Rusijos ir Gruzijos karo 2008 metais.

"Manau, dabar mes esame tvirtame kelyje, gerindami NATO ir Rusijos santykius", - po susitikimo žurnalistams sakė A.F.Rasmussenas.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton savo ruožtu pabrėžė, jog Vašingtonas nemano, kad NATO ir Rusija yra priešininkės.

"NATO ir Rusiją sieja svarbi partnerystė, kurią mums derėtų stiprinti ir gilinti, kad galėtume įgyvendinti mūsų bendrus interesus ir atremti bendrus iššūkius", - sakė ji derybose.

H.Clinton ryžtingai pritarė NATO ketinimui stiprinti bendradarbiavimą su Rusija priešraketinės gynybos srityje, pažymėdama, jog Aljansui reikia patvirtinti planą iki lapkričio, kad būtų galima atnaujinti priešraketinės gynybos karinius mokymus ir pradėti tirti, kaip sujungti ankstyvojo įspėjimo sistemas.

"Tolimoje ateityje NATO ir Rusija turi bendradarbiauti, kurdamos bendros priešraketinės sistemos modelį", - sakė H.Clinton.

Valstybės sekretorė išvardijo virtinę klausimų, kuriais šalims verta dirbti drauge.

"Mes manome, kad geriausias būdas tai pasiekti - stiprinti svarbiausias nuostatas, kuriomis grindžiamas saugumas Europoje dešimtmečiais, o ne svarstyti naujus susitarimus kaip siūlo Rusija", - sakė H.Clinton.

A.F.Rasmussenas pakvietė Rusiją surengti derybas su NATO Aljanso viršūnių susitikime Lisabonoje lapkritį. Tačiau Rusija dar nedavė atsakymo, užsimindama, kad perspektyvoms gerinti bendradarbiavimą vis dar yra rimtų kliūčių.

JAV ir Rusijos santykiai pamažu atšyla po smarkaus atšalimo 2008 metais dėl Rusijos ir Gruzijos karo.

Daugelis stebėtojų mano, kad JAV prezidento Baracko Obamos mėginimai "perkrauti" santykius su Rusija padėjo užsitikrinti Maskvos paramą naujų sankcijų Iranui, krovinių gabenimo į Afganistaną ir naujos Amerikos ir Rusijos strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutarties klausimais.

Tačiau tebėra dar daug sunkumų, tarp jų Vašingtono nesutikimas su Rusijos įvykdyta Gruzijos teritorijų okupacija ir Maskvos įtarimai, susiję su JAV priešraketinės gynybos sistema.


Šiame straipsnyje: RasmussenasNATORusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių