Aliaskoje per lėktuvo katastrofą žuvo buvęs NASA vadovas

Buvęs JAV respublikonas senatorius Tedas Stevensas žuvo pirmadienį, kai per vieną žvejybos išvyką jį skraidinęs lėktuvas amfibija sudužo nuošalioje kalnuotoje Aliaskos vietovėje.

Per šią katastrofą žuvo vienas iš populiariausių Aliaskoje politinių veikėjų ir keturi kiti žmonės, o likę gyvi keleiviai buvo priversti praleisti naktį ant uolėto kalno šlaito.
T.Stevensas ir dar aštuoni žmonės vienmotoriu lėktuvu netikėtai pateko į rūką ir lietų virš kalnuoto pietvakarių Aliaskos regiono.

Trys paaugliai ir jų tėvai, tarp jų buvęs JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) vadovas, buvo lėktuve, kai šis smarkiai rėžėsi į kalno šlaitą ir paliko jame 90 metrų ilgio vagą, pranešė federaliniai tyrėjai.

Pirmadienio vakarą įvykio vietą pasiekė gydytojas ir du greitosios pagalbos darbuotojai, kurie pasirūpino nukentėjusiųjų kaulų lūžiais, žaizdomis ir sumušimais. Jiems teko praleisti šaltą ir bauginančią naktį ant kalno, virš kurio tebetvyrojo aitrus lėktuvo degalų kvapas.

Per šią katastrofą liko gyvas buvęs NASA vadovas Seanas O'Keefe'as ir jo paauglys sūnus, taip pat vienas buvęs senatoriaus padėjėjas. Dar vienas likęs gyvas 13-metis naktį praleido šalia savo žuvusio tėvo, buvusio senatoriaus, piloto ir moters su 16-mete dukra.

86 metų T.Stevenso žūtis sukrėtė įstatymų leidėjus ir Aliaskos gyventojus. Antrojo pasaulinio karo metais jis pilotavo transporto lėktuvus ir buvo apdovanotas už nepriekaištingą tarnybą. 1978 metais šis politikas liko gyvas per kitą lėktuvo katastrofą.
T.Stevensas yra ilgiausiai pareigas ėjęs respublikonas senatorius. Jis buvo itin gerbiamas Aliaskoje, kuriai padėjo gauti milijardus dolerių iš federalinio biudžeto.


Jungtinėse Valstijose jis taip pat pagarsėjo dėl vieno žlugusio tilto statybos projekto, praminto "tiltu į niekur". T.Stevensas taip pat buvo nuteistas už korupciją, o šis faktas tapo viena iš priežasčių, dėl kurių jis 2008 metais nebebuvo išrinktas į Senatą, kuriame dirbo 40 metų, nors vėliau teismo nutartis buvo pripažinta negaliojančia.

Kol kas nežinoma, kodėl sudužo T.Stevensą skraidinęs lėktuvas, tačiau tyrėjai nurodė, jog viena iš įtikimiausių priežasčių galėjo būti nepalankios meteorologinės sąlygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių