„Al Qaeda“ į Afganistaną atvedęs asmuo – kandidatas į prezidentus

  • Teksto dydis:

Abdulas Rassoulas Sayyafas (Abdulas Rasoulas Sajafas), kuris, kaip sakoma, yra atsakingas už „al Qaeda“ atsiradimą Afganistane, ketvirtadienį pranešė sieksiantis prezidento posto.

Tokį jo pareiškimą tarptautinė bendruomenė turėtų sutikti su nuogąstavimais.

Dabartinis šalies prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) pagal konstituciją nebegali kelti savo kandidatūros rinkimuose, o naujos vyriausybės formavimas gali suteikti galimybę išvaduoti šalį nuo ilgus metus ją lydėjusių kaltinimų dėl valdžios pareigūnų korupcijos ir netinkamo valdymo.

„Šiandien aš siūlau savo kandidatūrą, kad galėčiau tarnauti savo šalies žmonėms ir savo tautai – noriu būti kartu su tikrais Afganistano tarnais“, – pareiškė A.R.Sayyafas prieš užsiregistruodamas Nepriklausomoje rinkimų komisijoje Kabule.

Kitais metais milijonai afganų turėtų balsuoti rinkimuose, kurie laikomi svarbiausiais per 12 metų – nuo JAV vadovaujamo karo su Talibanu Afganistane pradžios.

NATO ir JAV taip pat ragina surengti patikimus rinkimus iki kitų metų pabaigos, kai iš šalies bus išvesta dešimttūkstantinė užsienio kariuomenė.

Vakarų diplomatai anksčiau naujienų agentūrai „Reuters“ išsakė nuogąstavimų dėl A.R.Sayyafo kandidatūros rinkimuose, atsižvelgdami į ultrakonservatyvias jo pažiūras į moterų teises ir visuomenės laisves, taip pat jo ryšius su islamistų kovotojais.

Jo vardu yra pasivadinusi Filipinų kovotojų grupuotė „Abu Sayyaf“, be to, jis minimas 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius tyrusios komisijos ataskaitoje kaip šios operacijos sumanytojo Khalido Sheikho Muhammado (Chalido Šeicho Muhamado) „mentorius“.

Konservatyvių pažiūrų islamo teologas A.R.Sayyafas vadovavo sukarintoms apmokymo stovykloms Afganistane ir Pakistane devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose, ir jose susitiko su tuometiniu „al Qaeda“ lyderiu Osama bin Ladenu.

A.R.Sayyafas padėjo O.bin Ladenui sugrįžti į Afganistaną 1996 metais, kai jis buvo išvarytas iš Sudano. O.bin Ladenas gyveno Talibano valdomame Afganistane iki amerikiečių vadovaujamos invazijos 2001 metų pabaigoje.

A.R.Sayyafo siūlomas kandidatas į pirmojo viceprezidento postą Ismailas Khanas (Ismailas Chanas) taip pat kelia nerimą Vakarams ir jų šalininkams.
Iš vakarinės šalies dalies kilęs I.Khanas, kuris prieš tapdamas politiku buvo kariuomenės vadas, yra kaltinamas siekiais persiginkluoti prieš NATO pajėgų išvedimą iš šalies.

Apie savo dalyvavimą rinkimuose A.R.Sayyafas pranešė praėjus dviems dienoms po to, kai juose savo kandidatūrą iškėlė kitas rimtas pretendentas į prezidento postą buvęs užsienio reikalų ministras Abullah Abdullah (Abdula Abdula).

Kiti galimi rinkimų favoritai, tarp jų dabartinis užsienio reikalų ministras Zalmay'us Rassoulas (Zalmajus Rasulas), Vakarus palaikantis liberalas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) ir H.Karzai brolis Qayumas Karzai (Kajumas Karzajus), apie savo dalyvavimą juose turėtų paskelbti artimiausiomis dienomis. Kandidatų registravimas baigiasi sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių