Airijoje – istorinis referendumas dėl homoseksualų santuokų

  • Teksto dydis:

Airijoje penktadienį vyksta balsavimas dėl klausimo, ar turėtų būti įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, o šis referendumas atskleidžia didelį atotrūkį tarp bendruomenių gilias katalikybės tradicijas turinčioje šalyje.

Airijoje penktadienį vyksta balsavimas dėl klausimo, ar turėtų būti įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, o šis referendumas atskleidžia didelį atotrūkį tarp bendruomenių gilias katalikybės tradicijas turinčioje šalyje.

Balsavietės atsidarė penktadienį 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir baigs darbą 22 val. (šeštadienio vidurnaktį). Rezultatai tikriausiai paaiškės ne anksčiau negu šeštadienio popietę.

Referendumo dalyvių prašoma atsakyti, ar Airijos konstitucija turi būti papildyta sakiniu: „Santuoka gali būti sudaryta pagal įstatymus dviejų asmenų, neatsižvelgiant į jų lytį.“

Jeigu šiam pasiūlymui būtų pritarta, tai būtų sukrečiantis pokytis šalyje, kurioje homoseksualumas nelaikomas baudžiamuoju nusikaltimu tik nuo 1993 metų ir tebegalioja draudimas vykdyti abortus – išskyrus atvejus, kai kyla pavojus motinos gyvybei.

„Istorijos, kurių prisiklausiau per kelerius pastaruosius metus iš paprastų žmonių, dirbančių įprastą darbą; ta našta ir spaudimas, kuriuos jie patiria, gyvendami šešėliuose, – visa tai gali būti penktadienį balsuojant „Taip“, – šią savaitę sakė premjeras Enda Kenny (Enda Kenis).

„Užtikrinsime, kad su žmonėmis būtų elgiamasi vienodai, kad ir ką jie myli“, – pridūrė premjeras.

Jeigu vienalyčių santuokų įteisinimui būtų pritarta, tai Airija taptų pirmąja šalimi, kuri įgyvendintų tokią reformą pagal plebiscito rezultatus.

Naujausios apklausos rodo, kad dauguma potencialių referendumo dalyvių linkę palaikyti šią pataisą. Pastarosiomis savaitėmis abiejų stovyklų aktyvistai intensyviai vaikščiojo nuo durų prie durų; skelbimuose rinkėjai buvo raginami nelikti abejingais ir pareikšti savo poziciją, o po šalies miestą važinėjo spalvingas gėjų santuokų šalininkų kampanijos autobusas.

Visos pagrindinės Airijos politinės partijos, tarp jų konservatoriai, taip pat palaiko pasiūlymą pakeisti santuokos apibrėžimą šalies konstitucijai, o naujausios apklausos rodė, kad pataisos šalininkų stovykla yra didesnė.

Tačiau vienalyčių santuokų šalininkų pergalė toli gražu nėra garantuota – nerimaujama, ar ši stovykla bus pakankamai aktyvi balsuojant.

Tokiam žingsniui priešinasi Katalikų Bažnyčia, kurios įtaka Airijoje susilpnėjo didėjant visuomenės sekuliarizmui. Be to, Bažnyčios hierarchus pastaruoju metu smarkiai sukompromitavo virtinė skandalų dėl vaikų lytinio išnaudojimo.

„Santuoka turėtų išlikti unikaliu ir darniu ryšiu tarp vyro ir moters, kuris vienintelis sudaro galimybę atsirasti vaikams ir juos užauginti“, – sakoma Airijos katalikų vyskupų konferencijos pranešime.

Teisė įsivaikinti

Dienraščio „The Irish Times“ ir viešosios nuomonės agentūros „Ipsos MRBI“ atlikta apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti savaitgalį, rodo, kad 70 proc. respondentų pritaria pasiūlymui pakeisti konstitucijos straipsnį, o 30 proc. su tokiu žingsniu nesutinka. Per tokią pačią apklausą kovą vienalyčių santuokų šalininkų buvo 78 procentai.

Apklausos atskleidė aiškias tendencijas: prieš gėjų santuokas pasisako dauguma vyresnio amžiaus žmonių ir kaimų gyventojų.

Iki šiol 18 šalių, iš jų 13 – Europoje, yra įteisinusios gėjų santuokas arba ketina tai artimiausiu laiku padaryti. Tuo tarpu kaimyninėje Šiaurės Airijoje gėjų santuokos yra draudžiamos, nors jos yra įteisintos likusioje Didžiosios Britanijos dalyje.

Panašūs referendumai anksčiau buvo surengti Kroatijoje ir Slovėnijoje, bet abiem atvejais piliečiai atmetė pasiūlymus įteisinti vienalyčių porų santuokas. Vis dėlto Slovėnijoje vienalytės santuokos kovą buvo įteisintos parlamento sprendimu.

Jeigu Airijoje per referendumą būtų pritarta konstitucijos pataisai, parlamentas vėliau dar turėtų atitinkamai pataisyti kitus įstatymus.

Per pastaruosius dešimtmečius Airijoje įvyko didžiulių ekonominių ir socialinių pokyčių, bet abortai šalyje tebėra draudžiami, išskyrus atvejus, kai iškyla pavojus motinos gyvybei. Kasmet tūkstančiai Airijos moterų vyksta pasidaryti abortų Britanijoje.

Pagrindinis konstitucijos pataisos priešininkų argumentas – kad tas žingsnis sukels pavojų tradicinei santuokos sampratai ir atvers galimybę gėjų ir lesbiečių poroms įsivaikinti arba susilaukti surogatinių kūdikių.

„Vaikai yra tikroji problema“, – sakė AFP už tradicinę šeimą pasisakančios organizacijos „Mothers and Fathers Matter“ (Motinos ir tėvai yra svarbūs) atstovė Margaret Hickey (Margaret Hiki).

„Manau, kad svarbu ginti vaiko teisę turėti motiną ir tėvą – bent jau jų gyvenimo pradžioje“, – pabrėžė ji.

Tačiau pareigūnai pažymi, kad dabartiniai įstatymai leidžia įsivaikinti vienalytėms poroms.

Garsenybės pritaria pataisai

Debatai šiuo klausimu labai įkaito, o pataisos priešininkai skundėsi, kad jie yra nepelnytai juodinami ir kad jų kampanijos plakatai buvo niokojami vandalų.

Tuo tarpu gėjų santuokų šalininkų stovyklą sustiprino palaikymas, pademonstruotas sporto, muzikos ir kino žvaigždžių, tokių kaip airis Holivudo aktorius Colinas Farrellas (Kolinas Farelas) ir grupės U2 lyderis Bono.

„Mėginimas priimti žodį „santuoka“ yra tarsi mėginimas priimti žodį „meilė“, – Bono sakė „The Irish Times“ praeitą savaitę prieš pradėdamas pasaulines gastroles Kanadoje.

Airijos televizijos humoristė Ponia Braun (Mrs. Brown) – sena moterimi persirengęs vyras – savo „YouTube“ vaizdo įraše susipriešinimą dėl šio klausimo lygino su ankstesniais ginčais dėl santuokų tarp katalikų ir protestantų, baltaodžių ir juodaodžių.

„Jie toliau tuokėsi – pasaulio pabaiga dėl to neatėjo, o mes visi truputį paaugome“, – savo pranešime sakė „vyriausioji mamytė“.

Įstatymų leidėjas Jerry Buttimeris (Džeris Batimeris), priklausantis E.Kenny partijai „Fine Gael“ ir esantis vienas iš nedaugelio savo homoseksualios orientacijos neslepiančių Airijos politikų, sakė, kad konstitucijos pataisa užtikrintų didesnę lygybę šalyje.

Tuo tarpu žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Airijos skyriaus vadovas Colmas O'Gormanas (Kolmas O'Gormanas) sakė, kad naujo santuokos apibrėžimo sėkmė būtų „fenomenali žinia, kurią Airija pasiųstų likusiam pasauliui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių