Airija: sprendimu dėl „Apple“ mokesčių ES pažeidžia suverenitetą

  • Teksto dydis:

Liepusi technologijų milžinei „Apple“ sumokėti Dublinui 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, Europos Komisija įsikišo į valstybės suverenitetą, pirmadienį pareiškė Airija, išdėsčiusi savo argumentus prieš šį Komisijos sprendimą.

„Komisija viršijo savo įgaliojimus ir įsikišo į valstybės suverenitetą mokesčių klausimais“, – pareiškė Airijos finansų departamentas.

„Pagal valstybės pagalbos taisykles Komisija nėra kompetentinga valstybės narės mokesčių jurisdikcijos geografinės aprėpties ir masto vienašališkai keisti savo nuomone, kokia turėtų būti tos jurisdikcijos geografinė aprėptis ir mastas“, – rašoma departamento parengtame trijų puslapių dokumente, kuriame išdėstyti pagrindiniai jo argumentai šioje byloje.

Rugpjūtį Komisija nusprendė, kad Airija įmonei „Apple“ suteikė nepagrįstų mokesčių lengvatų ir JAV technologijų milžinei liepė sumokėti 13 mlrd. eurų.

Komisijos skaičiavimais, Dublinas 2003 metais leido „Apple“ nuo Europoje gaunamo pelno mokėti 1 proc. mokestį ir iki 2014 metų šio mokesčio tarifas sumažėjo iki vos 0,005 procento.

Airija nedelsdama pareiškė, jog skųs šį sprendimą, kuris oficialiai buvo apskųstas lapkritį.

Finansų departamento paskelbtame dokumente išsamiau išdėstyti Dublino argumentai. Jame, be kita ko, teigiama, kad Komisija „netinkamai taikė valstybės pagalbos įstatymą“ ir klydo, teigdama, kad „Apple“ buvo suteiktas pranašumas.

„Komisija bando perrašyti Airijos pelno mokesčio taisykles“, – pareiškė vyriausybė.

Dublinas taip pat pareiškė, kad Komisijos tyrime, kuris buvo pradėtas 2014 metais, buvo padaryta procedūrinių klaidų.

„Komisija pažeidė gero administravimo principą, nes nesielgė nešališkai ir nevykdė savo pareigos rūpestingai priimti sprendimus“, – rašoma dokumente.

„Apple“ yra vertinga Airijos darbdavė, savo Korko centre turinti 6 tūkst. darbuotojų.

Nors papildomos mokestinės pajamos gerokai papildytų Airijos valstybės iždą, Dublinas baiminasi, jog tai galiausiai pakenktų ekonomikai, nes sumažėtų Airijos patrauklumas užsienio investuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių