Airija renka parlamentą, visuomenei pavargus nuo griežto taupymo

  • Teksto dydis:

Airijoje penktadienį vyksta parlamento rinkimai, dėl kurių ši šalis gali tapti dar viena euro zonos nare, ištikta politinio nestabilumo, didėjant visuomenės pykčiui dėl sunkumų ir diržų veržimo politikos, vykdytos dabartinės vyriausybės.

Apklausos rodo, kad dabartinei koalicijai, vadovaujamai premjero Endos Kenny (Endos Kenio) partijos „Fine Gael“, gali būti sunku užsitikrinti daugumą ir antrą kadenciją, nes savo palaikymą gali atšaukti mažesnieji koalicijos partneriai leiboristai, kurių centro kairiosios pakraipos rinkėjų branduolys nusistatęs prieš skaudžius biudžeto išlaidų apkarpymus.

Vadovaujant šiai koalicijai Airija tapo ekonomikos augimo čempione euro zonoje, kai 2013 metais atsisakė finansinio gelbėjimo programos, kurios šaliai prireikė po didelės finansų krizės.

Tačiau visuomenė piktinasi padidėjusiais mokesčiais ir apkarpytomis valstybinėmis paslaugomis. Daugelis rinkėjų atkreipia dėmesį, kad šalyje padaugėjo benamių ir skurstančių, sakydami, kad skelbiamas ekonomikos atsigavimas jiems dar nėra juntamas.

„Pastarąjį kartą balsavau už juos, bet niekada to nebedarysiu“, – sakė 72 metų Silvia Doran (Silvija Doran), kurios vyro, anksčiau dirbusio viešajame sektoriuje, pensija buvo sumažinta per taupymo vajų po finansų krizės.

„Jie triskart nurėžė nuo mūsų pensijos, po to įvedė būsto mokestį, dar vėliau – mokestį už vandenį. Kaip galime visa tai sumokėti iš pensijos?“ – piktinosi ji.

Kitaip negu kitose euro zonos šalyse, kur nepatenkintieji diržų veržimu atsigręžė į maištingąsias partijas, tokias kaip „Podemos“ Ispanijoje arba „Syriza“ Graikijoje, Airijoje tokios jėgos neatsirado.

Prognozuojama, kad 166 vietų Atstovų Rūmuose – parlamento žemuosiuose rūmuose – daugiau mandatų gaus nepriklausomi politikai, nesiejantys savęs su jokiomis partijomis, taip pat naujai susikūręs Aljansas prieš taupymą-Žmonės prieš pelnymąsi (AAA-PBP) ir kairiojo sparno respublikonų partija „Sinn Fein“.

„Manau, kad po rinkimų potencialiai pamatysime pakibusį parlamentą“, – sakė viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Red C“ vadovas Richardas Colwellas (Ričardas Kolvelas).

„Atrodo vis mažiau tikėtina, kad „Fine Gael“ ir leiboristai sugebės vieni suformuoti vyriausybę“, – pridūrė jis.

Balsavietės duris atvėrė 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku, o preliminarų rezultatų tikimasi sulaukti anksti šeštadienį. Balsų skaičiavimas gali užsitęsti visą savaitgalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių