Iš Afrikos į Europą bėgantys vaikai kelionei užsidirba vergaudami

Per penkis pirmus šių metų mėnesius daugiau nei 7 tūkst. vaikų, nelydimi tėvų ar kitų suaugusių asmenų, kirto Afrikos krantus ir pasiekė Italiją, skelbia vaikų teisėms atstovaujanti organizacija UNICEF. 

Kelias iš Afrikos į Europą yra vienas intensyviausių ir daugiausia gyvybių pasiglemžiančių kelių. Vaikai dažniausiai pasikliauja žmonių gabentojais, kurie Afrikoje jiems pasiūlo tariamą pagalbą pasiekti Europą.

UNICEF teigimu, tam kad vaikai galėtų sėsti į laivą ir pasiekti dažniausiai Italijos krantus, jiems tenka atidirbti žmonių gabentojams. Neretai nepilnamečiai tampa priverstinio darbo, smurto ir prievartos aukomis.

Italijos socialiniai darbuotojai Jungtinių Tautų agentūrai teigė, kad į Europą atvykę berniukai ir mergaitės dažniausiai būna patyrę lytinę prievartą ir Libijoje priverstinai buvę įtraukti į prostituciją. Dalis mergaičių dėl patirtos seksualinės prievartos Italiją pasiekia būdamos nėščios.

„Jei bandysi pabėgti, jie tiesiog tave nušaus ir tu mirsi. Jei nustoji dirbti, jie tave muša. Tai primena vergovės laikus“, – taip UNICEF atstovams pasakojo 16-metis anonimas.

„Vieną kartą aš tiesiog atsisėdau trumpam pailsėti, prižiūrėtojas iškart ėmė mušti mane lazda. Po darbo valandų prižiūrėjai tave užrakina ir niekur neleidžia išeiti“, – taip nepilnametis, atvykęs į Italiją, apibūdino darbo sąlygas vienoje fermoje Libijoje. Ten jis kartu su broliu dirbo du mėnesius, kol surinko tinkamą sumą sumokėti žmonių gabentojams.

UNICEF skaičiuoja, kad nepilnamečių migrantų iš Šiaurės Afrikos, kurių nelydi suaugusieji, skaičius šiais metais padvigubėjo. Organizacija teigia negalinti įvardyti aiškių priežasčių, kodėl nepilnamečių migrantų skaičiai auga.

Pavyzdžiui, mergaitės iš Nigerijos į Europą bėgo tam, kad išvengtų ankstyvų santuokų, o berniukai iš Somalio tvirtina, kad buvo priversti pabėgti dėl išaugusios grupuotės „al-Shabaab“ grėsmės ir pavojaus būti priverstinai įtrauktiems į jų veiklą.

UNICEF atstovai neatmeta ir kitos ne ką mažiau svarbios migracijos priežasties – tai labai didelis skurdas šalių, iš kurių nusprendžia pabėgti vaikai. Pavyzdžiui, vyriausi vaikai iš Gambijos siunčiami šeimų į Europą, kad uždirbtų bent kiek pinigų, nes Gambijoje ekonominė padėtis labai prasta ir daugybė šeimų skursta.

Nors daugelis nepilnamečių pabėgėlių pasiekia Italijos krantus ir atsiduria šalies prieglobsčio prašytojų įstaigose, Europolas praneša, kad maždaug 10 tūkst. pabėgėlių vaikų yra dingę iš prieglobstį suteikiančių tarnybų ir apie juos nėra nieko žinoma.

Įsibėgėjant vasarai ir nusistovint ramiems orams Viduržemio regione, Europos pareigūnai ieško būdų, kaip sumažinti migraciją iš Afrikos šalių į Italiją. Po susitarimo dėl migrantų paskirstymo iš Graikijos į Turkiją, migrantų kelias į Italiją iš Libijos lieka bene didžiausias galvos skausmas Europai.

Nuo sausio iki birželio mėnesio pavojingos migrantų kelionės per Viduržemio jūrą nusinešė daugiau nei 2 800 žmonių gyvybes, daugiausia nelaimių ištiko kelyje iš Libijos į Italiją. Skaičiuojama, kad Libijoje kelionės į Italiją laukia daugiau nei 200 tūkst. migrantų, iš jų – dešimtys tūkstančių be šeimų keliaujančių nepilnamečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

UNICEF nedirba kaip turėtų

UNICEF nedirba kaip turėtų portretas
Kaip tai UNICEF nežino kaip padėti?Skurdas Afrikoje nuo to,kad jie dauginasi kaip triušiai,ko tarptautinės organizacijos jų nešviečia,nemoko apsisaugoti,nedalina prezervatyvų.Jau ir taip jų per daug nelegaliai atvyko į ES,kas turi juos čia išlaikyti?Ir galo krašto nesimato,kada jie baigs brautis į ES.

wwwww

wwwww portretas
Nesuprantu, tai gi kur ju tevai kodel jie nebega kartu su savo vaikais jeigu jau jiems ten taip blogai gyventi. Nu aisku, cia jie gaus viska dykai, o negrai tinginiai ir vaiku fabrikai.

neblogai

neblogai portretas
2 menesius padirbai ir gauni Europoj islaikima iki ...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių