Afganistano rinkimuose - tik vienas kandidatas

Iššūkis buvo mestas ir priimtas, tačiau paskutinę minutę Afganistano opozicijos kandidatas, buvęs užsienio reikalų ministras daktaras Abdullah Abdullah, nutarė nedalyvauti antrajame prezidento rinkimų rate.

Netikėtas sprendimas

Šią pribloškiančią žinią po kelių mėnesių įtampos A.Abdullah paskelbė sekmadienį. "Sprendimas, kurį dabar ketinu paskelbti, nebuvo lengvas. Jį priėmiau po išsamių konsultacijų su Afganistano žmonėmis, savo šalininkais ir įtakingais lyderiais", - sakė opozicijos lyderis savo rėmėjams.

Iš karto po tokio netikėto žingsnio pasigirdo balsų, jog Afganistano politikai susitarė dėl nacionalinės vienybės vyriausybės. Vėliau pats A.Abdullah paaiškino, kad nutarė pasitraukti, protestuodamas prieš netinkamus vyriausybės ir Nepriklausomos rinkimų komisijos (NRK) veiksmus.

Antrasis prezidento rinkimų ratas numatytas kitą savaitę ir atrodo, kad jis, nepaisant tokio opozicijos kandidato demaršo, įvyks. Tai pareiškė prezidento Hamido Karzai atstovas spaudai. "Manome, kad rinkimai vis tiek turi įvykti - šis procesas turi būti baigtas", - sakė Waheedas Omaras.

Tokių atvejų būta

Toks Afganistano prezidento sprendimas nelabai nustebino tarptautinę bendruomenę. Paklausta, ar rinkimai Afganistane būtų teisėti, jeigu juose liktų tik vienas kandidatas, JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė, kad tai nebūtų precedento neturintis atvejis.

"Taip nutinka ir mūsų šalyje, jeigu dėl kokių nors priežasčių vienas iš kandidatų nusprendžia nedalyvauti. Nemanau, jog tai kaip nors susiję su rinkimų teisėtumu, - sakė ji. - Neketinu komentuoti, ką gali nuspręsti kuris nors iš kandidatų. Tai asmeninis pasirinkimas."

A.Abdullah per rugpjūčio 20 d. vykusius rinkimus surinko kiek daugiau nei 30 proc. balsų. Iš pradžių paskelbta H.Karzai pergale vėliau buvo suabejota, o pakartotinai suskaičiavus balsus, paaiškėjo, kad prezidentas surinko 49,67 proc. balsų.

Į reikalavimus neatsižvelgė

Rinkimų rezultatų klastojimas per rinkimus įstūmė šalį į politinę krizę. Reaguodamas į pranešimus apie klastojimą antras daugiausia balsų surinkęs kandidatas A.Abdullah pareikalavo, kad prezidentas H.Karzai atleistų NRK pirmininką Azizullah Ludiną ir nušalintų keturis ministrus, agitavusius perrinkti dabartinį šalies lyderį.

Opozicijos lyderio šalininkai kiek anksčiau paskelbė, kad H.Karzai iki šeštadienio turi įvykdyti šiuos jų reikalavimus. Kitaip buvo pagrasinta, kad buvęs užsienio reikalų ministras nedalyvaus rinkimuose. Tačiau A.Abdullah reikalavimai nesulaukė beveik jokios valdžios reakcijos. NRK nurodė, kad A.Ludiną gali atleisti tik Aukščiausiasis teismas, o H.Karzai pareiškė, kad jis neturi teisės nurodinėti, kas gali dirbti vyriausybėje.


Šiame straipsnyje: KarzaiAbdullah

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių