Afganistano laukia antras rinkimų turas

Kelių mėnesių intriga galiausiai pasibaigė. Afganistano lyderiui Hamidui Karzai sutikus su rinkimų rezultatų klastojimą tyrusių pareigūnų išvadomis, nutarta rengti antrą prezidento rinkimų turą. Jis įvyks lapkričio 7 d.

Buvo dvi galimybės

Jau po pirmojo rinkimų turą apie savo pergalę visiems pranešęs H.Karzai gali netekti teises valdyti šalį dar vieną kadenciją. Rinkimų klastojimus tyrę ekspertai nustatė, kad jis tikrai nesurinko reikiamo 50 proc. balsų kiekio. Tad šalies vadovai turėjo apsispręsti - ar rengti antrąjį turą, ar tiesiog susitarti su pagrindiniu H.Karzai varžovu - Abdullah Abdullah. Pasirinkta pirma galimybė.

Iki šiol H.Karzai nenorėjo pripažinti, jog rinkimai buvo suklastoti. Tačiau šalį sukrėtus politiniam skandalui, galiausiai pareiškė, kad laikysis įstatymų ir užsiminė, jog jis sutiks su antruoju rinkimų ratu, jeigu atsakingos institucijos nurodys jį surengti. Sprendimas dėl rinkimų buvo priimtas po oficialios komisijos išvados paviešinimo.

Ragina paisyti konstitucijos

Afganistano prezidento pareiškimas nuskambėjo tik tada, kai Vakarų šalių pasitikėjimas H.Karzai smarkiai smuko dėl šalyje įsigalėjusios korupcijos ir sparčiai blogėjančios saugumo padėties. Sąjungininkai vis garsiau pradėjo raginti Kabulą užbaigti politinę sumaištį karo nualintoje šalyje.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernardas Kouchneras neseniai pareiškė, jog "labai svarbu", kad H.Karzai dalyvautų antrajame rinkimų rate. "Man atrodo, kad surengti antrąjį rinkimų ratą yra labai svarbu, nes tai yra demokratijos įrodymas, o Afganistanui būtų gerai eiti demokratijos keliu", - politikas sakė radijui "France Info".

Valstybės sekretorė Hillary Clinton savo ruožtu išreiškė viltį, jog politinis procesas Afganistane bus išspręstas pagal konstituciją. Analitikai šiame pareiškime įžvelgė užuominą į tai, jog JAV norėtų, kad H.Karzai susitartų su A.Abdullah. Tačiau ši galimybė buvo atmesta. Pats H.Karzai įsitikinęs, jog Vakarų šalys susitarė „pavogti“ iš jo pergalę.

Pagal preliminarius rinkimų rezultatus, H.Karzai pirmavo surinkęs 55 proc. balsų, o A.Abdullah buvo užsitikrinęs apie 28 proc. rinkėjų pasitikėjimą.

Sukėlė susierzinimą

Politinis sąmyšis Afganistane ypač suerzino Vašingtoną. JAV prezidentas Barackas Obama netgi pareiškė, jog nesiųs į Afganistaną daugiau karių, kol situacija nesistabilizuos. Anot jo, Vašingtonas turi turėti Kabule patikimą partnerį. Tačiau talibų išpuoliai verčia Baltuosius rūmus greičiau priimti sprendimą. „B.Obamai gali jau tekti nuspręsti, ar siųsti daugiau karių į Afganistaną, nors tos šalies vyriausybės "legitimumas" tebėra abejotinas“, -antradienį sakė JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas.

Tačiau gynybos sekretoriaus komentarai skyrėsi nuo Baltųjų rūmų administracijos vadovo Rahmo Emanuelio pareiškimo. Šis pareigūnas sekmadienį nurodė, kad sprendimas dėl karių skaičiaus turės palaukti, kol bus išspręsta rinkimų problema ir Kabule bus suformuota "patikima" vyriausybė.

 

 

 

 

 


Šiame straipsnyje: KarzairinkimaiAbdullah Abdullah

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių