Afganistane - viena juodžiausių amerikiečiams dienų

Per dvi sraigtasparnių katastrofas Afganistane pirmadienį iš viso žuvo 14 JAV karių ir civilių piliečių, o ši diena Jungtinėms Valstijoms buvo viena juodžiausių nuo invazijos pradžios 2001 metais, sakė pareigūnai.

Daugiausiai gyvybių nusinešė vakarinėje Badgiso provincijoje įvykusi vieno sraigtasparnio avarija, per kurią žuvo septyni JAV kariai ir trys civiliai amerikiečiai. NATO vadovaujamos pajėgos nurodė, kad šis incidentas tikriausiai nesusijęs su priešo ugnimi.

Tačiau Talibanas pareiškė numušę orlaivį, taip pat sakė, jog dar 14 taikių afganistaniečių per užsienio pajėgų vėliau surengtą aviacijos ataką.

Islamistų kovotojai taip pat pareiškė, jog dėl jų veiksmų pirmadienį įvyko dviejų sraigtasparnių susidūrimas Afganistano pietuose. NATO vadovaujamos Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (TSPP) nurodė, jog per tą incidentą žuvo keturi JAV kariai.

"Per šį incidentą žuvo keturi TSPP nariai, o dar du buvo sužeisti", - sakoma kariškių pranešime. Jame taip pat nurodoma, kad sraigtasparniai tikriausiai susidūrė ore, o šio incidento priežastys tiriamos, tačiau jis nesusijęs su priešo ugnimi.

Badgiso provincijoje sraigtasparnis nukrito per bendrą TSPP ir Afganistano pajėgų operaciją, kai kariai "apieškojo įtartiną objektą, kuriame, kaip manoma, sukilėliai vykdė su narkotikų kontrabandą Afganistane susijusią veiklą", nurodė NATO pajėgos.

Talibano atstovas Qari Yusufas Ahmedi sakė naujienų agentūrai AFP, kad islamistai „numušė" sraigtasparnį Badgise ir kad per šią ataką žuvo 24 užsieniečiai kariai.

Daugiausiai JAV karių gyvybių nusinešęs incidentas Afganistane įvyko 2005 metų birželį, kai sukilėliams numušus vieną specialiųjų pajėgų sraigtasparnį „MH-47 Chinook" žuvo 16 karių.

Nepriklausomo tinklalapio icasualties.org statistika rodo, kad šiemet Afganistane žuvo 437 užsienio pajėgų kariai, iš jų 269 amerikiečiai.

Dėl padažnėjusių karių žūčių didesnį spaudimą patiria JAV prezidentas Barackas Obama, kuris šiuo metu svarsto Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų vado prašymą atsiųsti dar iki 40 tūkst. karių.


Šiame straipsnyje: Afganistanaskariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių