Afganistanas jau nusinešė 2 tūkst. karių gyvybių

Bendras Afganistane nuo karo pradžios 2001-aisiais žuvusių užsienio karių skaičius viršijo 2 tūkst., o daugiau kaip 60 proc. žuvusių užsienio karių yra amerikiečiai, rodo sekmadienį paskelbti neoficialūs skaičiai.

Mažiausiai vieno amerikiečio, vieno australo ir vieno brito žūties atvejai, apie kuriuos buvo paskelbta per pastarąsias dvi dienas, bendrą žuvusiųjų skaičių padidino iki 2 002. Tiek užsienio karių šioje šalyje žuvo nuo 2001 m. pabaigos, kai JAV remiamos afganų pajėgos nušalino nuo valdžios Talibaną.

Afganistane žuvusių karių skaičius yra daugiau nei perpus mažesnis už Irake per septynerius karo metus žuvusių užsienio karių skaičių, bet vis dėlto tai reikšmingas slenkstis, kai tokios NATO sąjungininkės kaip Olandija traukiasi iš šalies, o kitos iš naujo svarsto savo būsimus vaidmenis.

Skelbiamas skaičius taip pat tikriausiai bus nepalankus JAV prezidentui Barackui Obamai, kuris gruodį, po lapkričio vidurio kadencijos rinkimų, kai jo demokratai susidūrė su nepalankia visuomenės reakcija, pažadėjo persvarstyti karo strategiją.

Skirtingas Afganistano karo vertinimas vasario mėnesį nuvertė Olandijos vyriausybę, o gegužę - Vokietijos prezidentą. Tuo tarpu JAV lyderiai, matydami vis didesnes visuomenės abejones, stengėsi mažinti lūkesčius dėl to, ką galima pasiekti.

Kaip skelbiama nepriklausomoje interneto svetainėje www.iCasualties.org, nuo 2001 m.  Afganistane žuvo 2002 užsienio kariai, tarp jų - 1 226 amerikiečiai. Britai neteko 331 kario, o dar 445 karių neteko kitos 44 NATO partnerės Tarptautinėse saugumo paramos pajėgose.

Daug daugiau užsienio karių buvo sužeista per šį konfliktą, kurį B.Obama yra pavadinęs "būtinybės" karu.

Vis dėlto žuvusių karių skaičius yra gerokai mažesnis už nuolat didėjantį žuvusių civilių gyventojų skaičių.


Šiame straipsnyje: Afganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių