Afganistanas ir karo kovotojų vadas rengiasi pasirašyti taikos susitarimą

  • Teksto dydis:

Afganistanas ketvirtadienį turėtų pasirašyti taikos susitarimo projektą su liūdnai pagarsėjusiu kovotojų vadu Gulbuddinu Hekmatyaru (Gulbudinu Hekmatjaru).

Šis dokumentas turėtų atverti kelią karo nusikaltimais kaltinamam G. Hekmatyarui sugrįžti į politiką po ne vienerių slapstymosi metų.

G. Hekmatyaras, vadovaujantis šiuo metu aktyviai neveikiančiai kovotojų grupuotei „Hizb-e-Islami“, yra vienas iš virtinės itin kontroversiškų figūrų, kurias Kabulas siekia sugrąžinti į politinį šalies gyvenimą.

Susitarimas su antra pagal dydį Afganistano kovotojų grupuote yra simbolinė pergalė prezidentui Ashrafui Ghani (Ašrafui Ganiui), kuriam nesiseka atgaivinti taikos derybų su galingesniu Talibano judėjimu.

Vyriausybė nurodė, kad „pradinį susitarimo projektą“ ketvirtadienį pasirašys G. Hekmatyaro delegacija ir Afganistano aukštoji taikos taryba (HPC), atsakinga už sutaikinimo pastangas.

„Laimei, po dvejus metus trukusių derybų tarp Afganistano aukštosios taikos tarybos ir „Hizb-e-Islami“ šios taikos derybos sėkmingai baigtos ir parengtas susitarimas tarp abiejų šalių“, – rašoma HPC išplatintame pareiškime.

„Šis taikos susitarimas bus įgyvendintas, kai jį oficialiai pasirašys prezidentas Ashrafas Ghani ir Gulbuddinas Hekmatyaras“, – priduriama pareiškime, tačiau nenurodoma, kada tai įvyks.

Radikalių antivakarietiškų ir islamistinių pažiūrų G. Hekmatyaras vadovavo didžiausiai mudžahidų grupuotei, kovojusiai su sovietų okupacija 1979–1989 metais, ir kelis mėnesius buvo premjeru Afganistano vyriausybėje, kuri subyrėjo per pilietinį karą 10-ojo dešimtmečio pradžioje.

Jis kaltinamas per pilietinį karą Kabule nužudęs tūkstančius žmonių.

Manoma, kad G. Hekmatyaras gyvena slapstydamasis Pakistane, nors jo grupuotė tvirtina, kad jis vis dar Afganistane.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos griežtai pasmerkė Kabulo planus pasirašyti susitarimą su G. Hekmatyaru.

„G. Hekmatyaro sugrįžimas pagilins nebaudžiamumo kultūrą, kurią Afganistano vyriausybė ir jos užsienio donorai skatina nesiekdami patraukti atsakomybėn už daugybę nužudymų G. Hekmatyaro ir kitų vadų pajėgų, kurios dešimtajame dešimtmetyje nusiaubė beveik visą šalį“, – praėjusį mėnesį sakė „Human Rights Watch“.

Susitarimo projekte, kurį matė naujienų agentūra AFP, numatyta, kad vyriausybė pasiūlys G. Hekmatyarui teisinę neliečiamybę ir paleis visus kalinamus „Hezb-i-Islami“ narius.

G. Hekmatyarą Jungtinės Valstijos laiko „pasauliniu teroristu“, o Jungtinės Tautos yra įtraukusios į „juodąjį sąrašą“. Afganistano vyriausybė tikriausiai imsis pastangų, kad tie suvaržymai būtų atšaukti, o G. Hekmatyaras galėtų vėl dalyvauti Afganistano politikoje.

JAV valstybės departamentas anksčiau pareiškė, kad Vašingtonas šiose derybose nedalyvauja, tačiau sveikina galimas paliaubas su G. Hekmatyaru.

2001 metais nuverstas Talibano judėjimas atsisakė derėtis su Vakarų remiama Afganistano vyriausybe ir vėl intensyvino savo puolimą prieš ją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Ar jis ar tas talibanas toliau kovos dėl savo religinių nesąmonių ir barbarizmo platinimi, tai toli į priekį gyvens kaip akmens amžiuje be jokių perspektyvų, nes nei JAV, ne NATO nepaliks valdyti Afganistaną teroristų ir religinių fanatikų, nes jei jų ne stabdys tuomet jie toliau plus ir kels grėsmę Eurooje, ką jau ir dabar daro !. Talibai ar kiti, jūs gal nežinote kiek gamtinių išteklių turi Afganistanas ? Labai daug ko, bet kas norės tai vystyti kuomet jūs ten kariaujate dėl nieki, na nebent dėl aguonų plantacijų iš kurių jus gyvenate, gauna riebų dolerį, bet vistiek nekenčiate vakarų pasaulio !. Problema ne vakarų pasaulis ir JAV, bet jūs patys sau esate problema kuri jau kiek metų tesesi, o koks rezultatas ?patys matote !. Jūsų barbariškas karas neturi jokios perspektyvos tiesiog 0 arba tik į minusą - !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių