Administraciją formuojantis D. Trumpas ypač palankus generolams

  • Teksto dydis:

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dar nebaigė formuoti savo administracijos, bet į aukštus postus jau paskyrė tris atsargos generolus.

Jų pasirinkimas kelia klausimų, kodėl naujajame kabinete dirbs tiek daug kariškių.

D. Trumpas trečiadienį pasiūlė keturių žvaigždučių jūrų pėstininkų dimisijos generolą Johną Kelly (Džoną Kelį) vadovauti Krašto saugumo departamentui, atsakingam už kelias itin svarbias sritis, kaip imigracijos kontrolė ir sienų apsauga. Šioms sritims D. Trumpas skyrė daug dėmesio per savo rinkimų kampaniją.

Jeigu būtų patvirtintas Senato, J. Kelly prisidėtų prie jūrų pėstininkų dimisijos generolo Jameso Mattiso (Džeimso Matiso), siūlomo vadovauti Pentagonui, ir karjerą baigusio armijos generolo leitenanto Michaelo Flynno (Maiklo Flino), tapsiančio nacionalinio saugumo patarėju. J. Mattiso paskyrimui turės pritarti ir Senatas.

Nors šie vyrai į administraciją atneša dideles žinias ir patirtį, kai kas nerimauja, kad jų daugybė kelia pavojų vienam iš Amerikos demokratijos kertinių akmenų: civilių skyrimui kontroliuoti kariškius ir vyriausybę.

„Jei savo (ministrų) kabinete turi nemažai (buvusių kariškių), pradedi teikti tam tikrų klausimų, ar iš tikrųjų išlaikai visišką civilinę šalies kontrolę“, – naujienų agentūrai AFP sakė atsargos generolas Davidas Barno (Deividas Barnas), kuris vienu metu vadovavo JAV karui Afganistane.

Dar vienas dimisijos generolas, Davidas Petraeusas (Deividas Petreusas), buvo minimas kaip galimas kandidatas į valstybės sekretorius, be to dimisijos admirolas Michaelas Rogersas (Maiklas Rodžersas), kalbama, gali tapti nacionalinės žvalgybos direktoriumi.

„Dar vieną trijų ar keturių žvaigždučių generolo paskyrus į aukštą postą, jau galime pradėti kalbėti apie Trumpo chuntą, o ne apie Trumpo administraciją“, – žurnalui „Time“ sakė lietuviškų šaknų turintis armijos dimisijos pulkininkas leitenantas Andrew Bacevichius (Endrius Bacevičius).

Per rinkimų kampaniją D.Trumpas kritikavo generolus, dirbančius dabartinėje prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijoje, ir gyrėsi, kad apie „Islamo valstybę“ žino daugiau už juos.

Įspūdingas generolų „orumas“

Viena galimų priežasčių, kodėl D. Trumpas dabar tiek daug semia iš kariškių šulinio, yra ta, kad karininkai paprastai neviešina savo politinių pažiūrų. Tik nedaugelis generolų atvirai kritikavo jo skaldančią kampaniją, o daugybė patyrusių įstatymų leidėjų ir civilių griežtai jam nepritarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių