2012 metų Sofijos premiją pelnė Prancūzijos teisininkė Eva Joly

Buvusi Prancūzijos tiriančioji teisėja Eva Joly pelnė Sofijos premiją už nenuilstamą kovą su korupcija ir aplinkosaugos problemų propagavimą.

Šį 100 tūkst. JAV dolerių (260 tūkst. litų) vertės apdovanojimą skiriantis komitetas gyrė 68 metų Norvegijoje gimusią žaliųjų politikę, šiuo metu kandidatuojančią į Prancūzijos prezidento postą, už jos „nenuilstamą ir bebaimį darbą prieš ekonominius nusikaltimus ir korupciją“, ypač kai ji praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje vadovavo tiriant didelę korupcijos bylą prieš Prancūzijos naftos bendrovę „Elf Aquitaine“.

Komitetas trečiadienį nurodė, kad E.Joly tęsė kovą su „godumo kultūra, kuriančia socialines ir aplinkosaugos problemas“.

Šią premiją 1997 metais įsteigė norvegų rašytojas Josteinas Gaarderis ir jo žmona Siri Dannevig, o jos pavadinimas susijęs su J.Gaarderio romanu „Sofijos pasaulis“.

Sofijos premijos, kuria siekiama pagerbti pastangas užtikrinti tvarią ateitį, laureatą - asmenį arba organizaciją - kasmet išrenka Norvegijos kultūros komitetas.

E.Joly šis apdovanojimas bus įteiktas per Osle birželį vyksiančią ceremoniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių