100 proc. iš atliekų pagamintas dyzelinas – jau Suomijos degalinėse

  • Teksto dydis:

Suomijos gyventojai į savo automobilių bakus jau gali pilti 100 proc. iš atliekų pagamintą dyzeliną, kuris pristatomas „Neste MY“ vardu. Naujos kartos dyzelinas leidžia 90 proc. sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių išmetamųjų dujų kiekį, palyginti su tradiciniu dyzelinu.

„Naujojo produkto „Neste MY“ pristatymas buvo ilgai lauktas žingsnis Suomijos dyzelino rinkoje. Siūlome šį aukščiausios kokybės produktą aplinką tausojantiems gyventojams bei verslo klientams ir taip suteikiame jiems galimybę pereiti prie degalų, pagamintų tik iš atsinaujinančių šaltinių“, – sako „Neste“ prezidentas ir generalinis direktorius Matti Lievonen.

„Neste MY“ kol kas prekiaujama Helsinkio regione, tačiau pardavimų tinklas per sausio mėnesį bus dar labiau išplėstas. Šių degalų kaina šiek tiek didesnė nei „Neste Pro Diesel“, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 15 proc. siekianti dyzelino iš atsinaujinančių šaltinių dalis.

Dyzelinas „Neste MY“ gaminamas pagal Suomijoje užpatentuotą NEXBTL (angl. – Next Generation Biomass to Liquid) technologiją, kuri gali būti naudojama aukščiausios kokybės degalų ir kitų produktų gamybai iš gyvulinės kilmės riebalų ir augalinių aliejų. Panaudojant šią technologiją, degalai gaminami iš daugiau kaip 10 skirtingų žaliavų.

Grynas dyzelinas iš atsinaujinančių šaltinių, palyginti su tradiciniu (iš naftos gaminamu) dyzelinu, padeda užtikrinti geresnį variklio darbą ir mažesnį išmetamųjų dujų kiekį. Be to, jis puikiai tinka naudoti Suomijai būdingomis atšiauriomis oro sąlygomis – vairuotojams nereikia baimintis, kad kelyje gali sutrikti jų automobilio darbas net esant žemiausiai oro temperatūrai.

Ekologiškas dyzelinas, siekiant sumažinti aplinkos taršą, jau kurį laiką naudojamas JAV, tokiuose Kalifornijos miestuose, kaip San Diegas, San Fransiskas, Oaklandas, Karlsbadas ir Sakramentas. Savo transporto priemonių bakus JAV šiais degalais taip pildo tokios kompanijos kaip „Google“ ir UPS.

Lietuva 2014-ųjų pabaigoje tapo pirmąja užsienio rinka, kurioje pradėta prekiauti Suomijoje gaminamu „Neste Pro Diesel“, kurio sudėtyje yra ne mažesnė kaip 15 proc. siekianti dyzelino iš atsinaujinančių šaltinių dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių