Žmones į Sibirą trėmusiam saugumiečiui V.Kojaliui – pusmetis nelaisvės

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį sugriežtino bausmę už gyventojų trėmimą į Sibirą nuteistam 84 metų Vaclovui Kojaliui - vietoj piniginės baudos jam skirta pusės metų laisvės atėmimo bausmė.

Klaipėdos apygardos teismas 2011 metais jam buvo skyręs 3,9 tūkst. litų baudą. Šį nuosprendį apskundė prokuratūra, prašydama skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. Teismas skundą patenkino iš dalies.

V.Kojalis pripažintas kaltu ir nuteistas už tai, kad, būdamas Lietuvos SSR Valstybės saugumo ministerijos (MGB) darbuotoju jis vykdė okupacinės valdžios sprendimus dėl Lietuvos partizanų šeimų, partizanų pagalbininkų ir stambių ūkininkų iškeldinimo iš Lietuvos į SSRS šiaurės ir rytinius rajonus.

Bylos duomenimis, 1952 metais rugpjūčio 5 dieną V.Kojalis atvyko kartu su trėmimo vykdytojais į gyventojo Tauragės rajone namus, apklausė 1905 metais gimusį vyrą, pasirašė jo apklausos lapą.

V.Kojalis po to gyventojus pristatė į Viduklės geležinkelio stotį. Kitą dieną J. šeima geležinkelio ešelono vagonu buvo prievarta išvežta iš Lietuvos į Krasnojarsko sritį, kur priverstinai gyveno iki 1957 metų.

Apie galimą nusikaltimą prokurorams 2007 metų liepą pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Specialiųjų tyrimų skyrius.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad baudžiamasis persekiojimas užtruko per ilgai ir tuo buvo pažeista nuteistojo teisė į kiek įmanoma greitesnį procesą.

Teisėjų kolegijos nuomone, nuteistojo asmenybė, jo amžius, sveikatos būklė, nusikalstamos veikos apimtis, delsimas pradėti baudžiamąjį persekiojimą rodo, kad bausmės tikslai šioje byloje gali būti pasiekiami skiriant V. Kojaliui švelnesnę laisvės atėmimo bausmę, nei numatyta Baudžiamajame kodekse.

Pagal įstatymą, už civilių trėmimą ir perkėlimą baudžiama laisvės atėmimu nuo penkerių iki penkiolikos metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt

Kaišiadorietė

Kaišiadorietė portretas
Nesupratau,kas čia per komentaras?O jei apie straipsnį,tai nesuprantu,kodėl taip ilgai buvo tempiama bylos baigtis?

Mikas

Mikas portretas
Apie kokias pažeistas teises kalbama, kai teisiamas žmonių likimus griovęs budelis ? Amžius, liga...nusikaltimui senaties termino nėra ir negali būti.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių