Žadama didinti pinigines baudas už kontrabandą

Vyriausybė planuoja priimti griežtesnius siūlymus dėl represinių priemonių, kovojant su kontrabanda. Be kita ko, numatoma didinti pinigines baudas.

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime kalbėta apie priemones, kurios bus siūlomos griežtinant kovą su kontrabanda. Dar savaitę šie pasiūlymai bus derinami tarp institucijų, „šlifuojami“, tada bus priimti Vyriausybėje ir keliaus galutiniam patvirtinimui į Seimą.

Tarp numatomų priemonių – pasienio policijos operatyvinių galių sustiprinimas, gerai dirbančių ir daug kontrabandos sulaikančių pareigūnų skatinimas.

Be to, numatoma didinti baudas. „Šią sistemą būtina diferencijuoti ir pačias baudas didinti. Matome reiškinius, kurių kol kas neįvertina dabartinė baudų sistema. Didieji kontrabandos organizatoriai jau nebebijo tų baudų ir jos jau nebėra pakankamai efektyvi kovos priemonė“, - pabrėžė premjeras Andrius Kubilius.

Jo nuomone, taip pat būtina keisti nuo 1992 metų galiojančią gerai dirbančių ir daug kontrabandos sulaikančių pareigūnų skatinimo sistemą: „Tai reikalinga. Nuo 1992 metų galioja ta sistema ir ji neefektyvi“.

Pasak Vyriausybės vadovo, tai bus tik pirmieji pasiūlymai griežtinant kovą su šešėliniu verslu. Netrukus esą pasirodys ir kitų projektų. „Tos priemonės eina nuosekliai, po truputį. Laukia ir visa eilė kitų priemonių. Turime pastebėti, kad ta situacija, kurią matome pas save rinkoje, nėra kažkuo ypatinga, lyginant su Latvija ir Estija. Lygiai taip pat ir ten yra pakankamai daug nelegalaus tabako. Todėl atsiras ir tam tikrų bendrų visų šalių pasiūlymų, kaip efektyviau kovoti su kontrabanda“, - sakė premjeras.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius užsiminė, kad „represiniai siūlymai nėra pagrindiniai, kovojant su šešėliniu verslu“. „Tarkime, kad ir valstybės įmonių efektyvumo sutvarkymas, išskiriant komercines ir nekomercines funkcijas, duotų didesnį efektą, nei represinės priemonės“, - teigė ministras, atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar siūlomais pakeitimais bus bandoma įgyvendinti ambicingą tikslą kitąmet iš šešėlinio verslo ištraukti daugiau kaip milijardą litų.

Kalbėdamas apie baudų didinimą, teisingumo ministras tvirtino, kad šalia sunkių nusikaltimų kategorijos numatoma įvesti ir apysunkius. „Ketinama įvesti apysunkių nusikaltimų kategoriją. Čia piniginės baudos būtų taikomos, jeigu kontrabanda siekia apie 6 tūkstančius litų. Šiuo metu tokioms apimtims yra taikoma ne baudžiamoji, bet administracinė atsakomybė“, - sakė R.Šimašius.

Dabar baudžiamoji atsakomybė taikoma tuomet, kai kontrabandos apimtys siekia 36 tūkst. litų.

„Nauji pasiūlymai gali padėti geriau išaiškinti kontrabandos grandines. Tikimasi išardymo kontrabandos tinklų.Jeigu grėstų ne administracinė, bet baudžiamoji atsakomybė, galbūt tai būtų labiau atgrasanti sistema“, - teigė ministras.

Tačiau, pasak jo, teismui bus siūloma palikti spręsti dėl konkrečiai skiriamos baudos dydžio.

Teisingumo ministras skeptiškai įvertino siūlymą skatinti gerai dirbančius pareigūnus: „Aš skeptiškas dėl to, ar reikia skatinti pareigūnus už tai, kad jie dirba savo tiesioginį darbą. Daug Lietuvoje žmonių, kurie dirba labai gerai, puikiai atlieka savo pareigas, tačiau nėra niekaip skatinami. Jiems už tai tiesiog mokamas atlyginimas“. Todėl, anot R.Šimašiaus, Vyriausybė dar turės apsispręsti, ar tokią skatinimo sistemą įvesti.


Šiame straipsnyje: kontrabandabaudos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių