Vyro aptalžyta šiaulietė norėjo sušvelninti jam bausmę

Šiaulių teisėsaugos pareigūnai teigia, kad jiems tenka spręsti dilemą, kaip padėti smurtą patiriančiai moteriai, kuri nuolat kreipiasi į policiją pagalbos, o paskui pati skundžia teismo nuosprendį smurtautojui, siekdama jį sušvelninti.

Neseniai Šiaulių apygardos teismas išnagrinėjo šiaulietės D.U. apeliacinį skundą, kuriuo ji prašė pakeisti apylinkės teismo nuosprendį dėl bausmės prieš ją nuolat smurtavusiam sutuoktiniui G.U.

Vyras dėl smurtinio pobūdžio nusikaltimų teistas jau tris kartus - du dėl smurto pries žmoną ir vieną - prieš jos sūnų.

2010 metais neblaivus vyras peiliu grasino nužudyti D.U. Už tai teismas jam skyrė 8 MGL baudą. Po mėnesio jis jau buvo teisiamas už posūnio sužalojimą - jam sulaužė du pirštus. Už tai vyrui šešiems mėnesiams apribota laisvė.

2011 metų gruodį G.U. išklausė teismo nuosprendį už tai, kad būdamas vidutinio girtumo sumušė savo žmoną. Vyras atliko 40 parų arešto bausmę, o praėjus dviem mėnesiams Šiaulių miesto policija pradėjo jam dar vieną ikiteisminį tyrimą - švęsdamas Velykas, jis vėl sumušė savo žmoną.

Šįkart teismas, įvertinęs, kad ankstesnės poveikio priemonės G.U. elgesiui teigiamo poveikio nepadarė ir jis vėl įvykdė analogiško pobūdžio smurtinį nusikaltimą prieš tą patį asmenį, nutarė šiaulietį keturiems mėnesiams izoliuoti nuo visuomenės ir apgyvendinti jį pataisos namuose.

Tačiau pastarasis teismo sprendimas sukėlė smurto aukos nepasitenkinimą - ji su apeliaciniu skundu kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą, prašydama smurtautojui paskirti bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu.

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pranešimo, moteris nurodė, kad nesivadovauta teisėtumo bei protingumo principais, neatsižvelgta į jos prašymą neskirti laisvės atėmimo bausmės, nes ji be vyro neišgyvensianti, nepajėgsianti sumokėti nuomos bei komunalinių mokesčių. Moteris teigia, kad sutuoktinis jos atsiprašė, ji jam atleido ir suprato, kad į policiją nereikėjo skambinti.

Tačiau apeliacinės instancijos teisėjų kolegija moters skundą atmetė. Ji neįžvelgė galimybės taikyti bausmės vykdymo atidėjimą, nes G.U. ankstesni teistumai yra už smurtinio pobūdžio nusikaltimus, nusikaltimas padarytas teistumui neišnykus, o užfiksuoti administraciniai teisės pažeidimai vyrą taip pat charakterizuoja neigiamai. Be to, anksčiau skirtos švelnesnės bausmės jam teigiamo poveikio neturėjo.

Antradienį G.U. uždarytas į Šiaulių tardymo izoliatorių 40 parų arešto bausmei atlikti.

Per devynis mėnesius šiemet Šiaulių apskrityje dėl smurto artimoje aplinkoje pradėti 994 ikiteisminiai tyrimai, daugiausiai jų Šiauliuose - 309 ir Šiaulių rajone - 196.


Šiame straipsnyje: smurtassmurtautojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu portretas
nu ir kvaiša,net komentarų nieks nerašo...

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Idomu ar vaikas sioje seimoje mato tas baisenybes.Kodel pirmiausia atkreipiamas demesys i tevus (degradus),opaskui tik tokiose seimose augancius vaikus? Kada spec. istaigos atkreips demesi i tai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių