Vilniuje prie stoties: parsiduodu dėl vaiko

Naktinės plaštakės zuja mažomis gatvelėmis netoli Vilniaus autobusų ir geležinkelio stoties. Jų gyvenimas – nepavydėtinas, bet jos turi viltį:  Europos krepšinio čempionato sirgaliai, kurie galbūt bus puiki proga užsidirbti.

Stoties plaštakių, arba žargonu kalbant stotinių, gyvenimas apgaulingas ir pilnas pavojų. Jos dažnai patiria klientų smūgius, lieka be užmokesčio už paslaugas, naktį paliktos miške apgraibomis ieško kelio į miestą. Jos dirba už kąsnį duonos ir dozę narkotikų.

Ta vieta prie Vilniaus stoties šiek tiek primena Paryžių – Kliši bulvarą ir gretimas gatveles. Tik, aišku, gyvenimo tempas čia ne toks greitas ir žmonių keliskart mažiau. Tačiau prostitutės zuja, iš minios jas nesunkiai atskirsi.

Sustabdau vieną jų. Išgirdusi, kad ieškau sekso darbuotojų, mergina nudžiunga: "Prašau." Ji kaipmat atlapoja juodą megztuką, po kuriuo puikuojasi drabužis, turintis sąsajų su striptizo klubu. Susipažįstame. Ji – Inga, atrodo maloni, ne pikčiurna. Plaukai nudažyti "plunksnelėmis", sijonas – mini, 27 metų. Pagiriu jos išvaizdą, o ji patenkinta dėkoja. Gal galime pasikalbėti – apie gyvenimą, darbą, krepšinio čempionatą? "Aišku", – sako Inga ir pati mosteli į kėdes prie gražaus kavinės stalelio.

Iš Ingos žodžių pešti nereikia – į mane ir praeivius ji žvelgia blizgančiomis akimis, kalba sklandžiai ir aiškiai, vis įkvėpdama oro ir kartais pakomentuodama pro šalį žingsniuojančius praeivius. Juk čia – sava bendruomenė, kur vieni kitus pažįsta.

– Inga, turbūt žinai, kad artėja Europos vyrų krepšinio čempionatas. Bus gera proga užsidirbti. Ar ruošiesi ja pasinaudoti? – pradedu pokalbį.

– Tikrai būtų puiki proga. Bet jau girdėjau, kad ta ekologinė policija viską sugriežtins, mus sems. Manau, dėl to, kad ligų nesusigriebtų sirgaliai. Su pačiu policininku kalbėjau, sakė, vargu ar turėsime šansų užsidirbti. Bet, manau, vis tiek užsidirbsim. 

– Ar mokėtum su klientais susikalbėti angliškai?

– Angliškai, jeigu prireiktų, susišnekėčiau. Rusiškai – be problemų, lenkiškai – taip pat. Bet bus sustiprintos policijos pajėgos. Aišku, mes žinome, kaip pabėgti, bet ir jie moka užsimaskuoti. Mus gaudo ekologinė policija, paprasti mūsų neliečia. Mes vaikštom, paprasti pravažiuoja – neliečia. Netgi paprasti ne darbo metu naudojasi mūsų paslaugomis.

– Gal naujų drabužių, kosmetikos prisipirkai – pasiruošei tam čempionatui kaip reikiant?

– Ką ten drabužių? Užtenka trumpo sijonėlio – ir daugiau nereikia vargintis. Svarbiausia, reikia gražiai atrodyti, nebūti apsnūdusiai nuo narkotikų.

– Tu taip pat vartoji narkotikus?

– Aš – ne. Mano bėdos – kitos. Turiu mažą vaiką, mergaitę. Aš – vieniša. Nuomojuosi kambarį ir vaiko neturiu kam palikti visai dienai. Gaunu pašalpą nedidelę. Visos kitos čia dirbančios – 99 proc. – vartoja narkotikus. Infekuotų ŽIV bent tris žinau. O triperiai, sifiliai, tai iš viso... Kelios panelės dingo be žinios – užmušė. Įsivaizduokit, vyras iš šeimos, turi žmoną, vaikų, atvažiuoja čia, į stotį, ir jį užkrečia nepagydoma liga – ŽIV. Kaip jam elgtis? Sugadina jam visą gyvenimą, jį palieka žmona, šeima. Tai jis atvažiavo čia, išsivežė kažkur tą panelę ir užmušė. Ji nebedirba. Girdėjau tą istoriją.

– Seniai čia dirbi – stotyje?

– Tik pusantro mėnesio. Nežadu ilgai būti, nes čia labai baisu. Ateinu tik dieną, vakarais čia nebūnu. Dažniausiai čia susirenka panelės, kurios dirba naktį, o dieną miega. Man geriau dirbti dieną. Turiu savų klientų: ir vedusių žmonių, ir garsių. Buvusių garsių. Ir advokatų. Va va, čigonas eina, pažįstamas. Va, dar viena prostitutė eina. Tuoj tuoj pro mus praeis. Paslėpkit tą savo aparatą.

Na, aišku, čia, stotyje, vyrams pasirinkimo nėra. Dauguma panelių – baisios, be dantų. Jos prisiryja narkotikų ir miega. Kai vaikinai nori pasilinksminti be pinigų, paima tą apsnūdusią ir išsityčioja iš jos, daro ką nori, išprievartauja ir paleidžia be pinigų. Pačios kaltos. Jos nežiūri, nemato, į kokią mašiną sėda. Čia yra tokių baisių, kad nežinau, kaip vyrui – atsiprašau – atsistoja ant tokios. Ji įlipa – pasmirsta visa mašina-a-a. Smarvė nepakeliama-a-a. Klientai sako: "Duodu 10 litų už sugaištą laiką ir atvežu atgal." O kai ji nusirengia, kojos žaizdotos nuo adatų, o žaizdose veisiasi kirmėlės. Jo jo. Ji nieko neuždirba, nes jos niekas neima. Gal kartais – už 20 litų. Ji labai seniai čia dirba, nuo 17 metų. Dabar jai gali būti apie 30. Anksčiau ji buvo, sako, labai graži. Labai graži.

– Nebijai pakartoti jos likimo – patekti į tokias baisias pinkles?

– Aš jaučiu tuos žmones, be to, turiu savo klientų. Kai man nepaskambina niekas, tada ateinu čia, nors man labai nepatinka vaikščioti šitoj stoty. Tiesiog ateinu dėl vaiko. Pavalgyti reikia. Gaunu pašalpą 315 litų. 300 litų atiduodu už nuomojamą kambarį. Porą dienų, kai lijo, buvo blogi orai, nesisekė nieko uždirbti – niekas neskambino tris dienas. Tad tris dienas valgėm košę. Vaikui nepasakysi, kad nėra mėsos, jogurto, banano. Ji reikalauja: "Mama, aš noriu. Aš nenoriu košės." Košės ji nevalgo. Vien dėl vaiko aš tai darau.

– O vaiko tėvas – nepasirūpina, nejaučia jokių pareigų, atsakomybės?

– Vaiko tėvas mane paliko, kai šeštą mėnesį buvau nėščia. Tiesiog gražiai mane apsuko aplink pirštą.

– Kodėl nebandai su vaiku glaustis pas tėvus, prašyti paramos ir pagalbos?

– Anksčiau mūsų šeima turėjo labai gerą butą Algirdo gatvėje. Mama aukštas pareigas ėjo, Konservatorijoje dirbo direktoriaus pavaduotoja. Tėvas važinėjo po vokietijas, lenkijas – mašinomis prekiavo. Turtingai gyvenome. Išsiskyrė, pardavė butą. Didelius pinigus gavo. Užuot ką nors nupirkusi, mama butą nuomojosi, su draugėm, su vyrais trali vali po barus. Baigėsi pinigai – likom gatvėje. Kai tėvai išsiskyrė, man buvo 12, broliui – 16 metų. Jis pradėjo gerti – sunkiai pakėlė tėvų skyrybas. Būdamas 29 metų brolis mirė. Mama mane paliko dėl patėvio, nuo 13 metų gyvenau viena. Tėvas prasigėrė, bet gyvena su tokia moterimi.

– Jei čia moterys parsiduoda už dozę kvaišalų, vadinasi, nieko neuždirba?

– Dauguma panelių nuo klientų slepia, kad vartoja narkotikus. Kitos prieina prie jų mašinos ir prašo: "Nuvežk mane į čigonų taborą. Man bloga, dozės reikia dabar. Paskui atidirbsiu." Jos tiesiog važiuoja už dozę. O kainos tokios: oralinis – 50, seksas – 70, analinis – 90 litų. Komplektas – 150 litų. Su klientais einam į viešbutį, į kokius nakvynės namus – 30 litų valanda, ten visada įleidžia. Čia tų viešbučių pilna.

– Ar klientai už paslaugas tiek sumoka?

– Yra tokių, kurie sumoka. Man moka. Nesigirsiu, bet, palyginti su kitomis čia dirbančiomis, ne taip baisiai atrodau. Pasirinkimas čia nedidelis, mažai čia gražių panelių. Galima suskaičiuoti. Jų čia dirba gal 15, gal 20, ne daugiau. Aš turiu tokių klientų, kurie man sumoka. Pavyzdžiui, tas advokatas moka 300 litų. Vien už tai, kad mane paglamonėja. Čia, sako, tau, čia – tavo vaikui, čia – taksi. Po 100 litų. Man tai labai dideli pinigai. Jis turi šeimą, savo firmą, bet ją slepia.

Čia dažniausiai atvažiuoja vedę vyrai, kurie ilgai – po 17, 20 metų – gyvena su žmonom. Norisi jiems naujovių. Pagyvenusių atvažiuoja – jiems norisi jaunos, gražaus kūno. Bet nelabai čia randa. Aš manau, kad esu iš simpatiškesnių, man klientų netrūksta. Tikrai. Dažniausiai čia važinėja tie patys.Aišku, būna atvejų, kai panelėms nesumoka, išveža kur nors, sumuša, atima uždirbtus pinigus.

– Tau taip buvo?

– Man – ne. Man pasitaikė tik, kad nesumokėjo. Porą kartų. Vienas nesumokėjusių – policininkas. Va, dar viena eina. Tik atsigręžkite, tik pažiūrėkite – vajai, kokia baisi. Jai apie 35-erius, sakyčiau. Viena čia buvo 16-metė. Ji nevartojo, bet kodėl ji čia dirbo, nežinau. Apie porą savaičių jos nematau.

– Inga, bet tu tablečių prisirijusi – baisiausiai akys blizga?

– Aš raminamuosius geriu – man labai didelis stresas čia dirbti. Geriu "Xanax", daktarė išrašė.


– Ar čia, stotyje, esate konkurentės ar kolegės?

– Kokios čia kolegės? Konkurentės. Reikia už save pakovot. Pakovojau už save – mane priėmė. Jei nepakovosi, tai iš tavęs net pinigus atims konkurentės. Čia draugių negali būti, čia niekuo negalima pasitikėti.

– Ar seniai tokį darbą dirbi?

– Sakau, pusantro mėnesio. Aš baigusi virėjų ir barmenų mokslus. Anksčiau dirbau operatore-kasininke. Aš normalius darbus dirbusi. Tiesiog dabar neturiu kam palikti vaiko. Palieku kaimynei, aišku, irgi ne už ačiū. Atvažiuoju per pietus. Pasidarau sau porą klientų – ir viskas, man nereikia daug. Tiek, kad užtektų maistui. Ir važiuoju namo. Per pietus vyrai ne pietauti eina, o atvažiuoja ieškoti panelių. Vakare, po darbo, grįžta pas žmonas lyg niekur nieko.

– Ar sunkus sekso darbuotojos amatas?

– Turi perlipti per save. Čia yra dugnas. Čia ateina tik tos, kurios vartoja narkotikus. Aš anksčiau vaikščiodavau gatvėmis ir iš žmonių prašydavau pinigų. Dvejus metus tai dariau – žmonės jau nebeduoda. Eik dirbt, sako. Kiekvienam nepaaiškinsi, kad nėra kam vaiko palikt visą dieną, kad tik trims valandom gali iš namų išeiti. Laukiu rudens, leisiu vaiką į darželį ir ieškosiu normalaus darbo. Labai daug skolų turiu – kreditų prisiėmusi, antstoliai vaikšto. Kai nuomojausi kambarį, reikėjo du mėnesius į priekį sumokėti nuomą. Paėmiau 600 litų paskolą, dabar skola užaugo per 1000 litų.

Kai pradėjau čia dirbti, kelias paneles policija susėmė. Viena iš pavydo, kad aš – naujokė, parodė į mane pirštu: va va, ir šita dirba. Ir jie mane susėmė netoli "McDonaldo". Palaukit, sakau, aš tiktai ėjau gatve, kodėl mane paėmėt? O policininkas parašė raštą, kad aš jam siūliausi už 80 litų. "Aš gi jums nesisiūliau." – "O jeigu aš būčiau privažiavęs?" – "Žinot ką, aš su jumis nebūčiau važiavusi". O jie tokie pliki, atrodo kaip banditukai. Žodžiu, mane jie taip gražiai apmovė. Kokia neteisybė. Paskui tai panelei pasakiau porą žodžių. Bet aš – nekonfliktiškas žmogus.

– Ar nemanai, Inga, kad Lietuvos sekso darbuotojos turėtų susivienyti ir piketuoti už savo teises ir laisvę dirbti? Mūšiai su policija – ne išeitis.

– Čia nėra tokių dalykų. Jeigu aš ir norėčiau mitinguoti, tai su kuo? Jos – narkomanės, joms vienodai šviečia. Nei jos eis, nei joms reikia, nei jos protestuos. "Nuvežk mane į taborą ir duok 20 litų, man nieko daugiau nereikia", – tokie jų prašymai.


Šiame straipsnyje: prostitutėsprostitucija

NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Tas pats visur ir berlyne ir Frankfurte ir Londone ir kituose didmiesciuose

butina

butina portretas
legalizuoti

zvejys

zvejys portretas
sakote zaizdose kirmeliuku yra? sudominote....
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių