V.Iljynich byloje nerimsta diskusijos apie rases

43 paroms arešto už rasistinį išpuolį prieš atlikėją Berneen Candice Naidoo - Čereška nuteista skandalingoji savanorė Violeta Iljinych, Vilniaus 3-iosios apylinkės teismo sprendimą apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Ketvirtadienį šiame teisme nagrinėjant jos apeliacinį skundą, V.Iljinych, kaip visada buvo nekalbi. Porą kartų pareiškusi, kad ji norėtų būti išteisintą, visus argumentus savanorė leido išdėstyti savo advokatui Nerijui Ulčinui.

Ankstesniuose teismuose rasiniais pasisakymais garsėjęs N.Ulčinas šįkart stengėsi būti kuklesnis. Jo teigimu, V.Iljynich nuteista visiškai nepagrįstai, neatsižvelgus nei į įvykio aplinkybes, nei į byloje surinktą medžiagą.

„Teismui nepavyko nustatyti, kas iš tikro tą dieną įvyko tarp konfliktuojančių pusių. Nėra objektyvių duomenų, kad nukentėjusiąjai būtų suduoti smūgiai, yra tik teismo medicinos ekspertizė, kuri nieko nepasako“, - kalbėjo advokatas.

V.Iljynich gynėjo nuomone, teismas negalėjo remtis melagingais Berneen ir jos draugės Solveigos Zubrickienės parodymais, o tuo labiau jais remiantis nuteisti jos ginamąją.

"Jos melavo, nes buvo papuolusios į sudėtingą situaciją. Pirma savo versiją išdėsčiusios spaudos konferencijos metu, jos vėliau negalėjo kalbėti kitaip, nes Berneen būtų sunaikinta kaip viešas asmuo, kaip pramogų pasaulio atstovė“, - aiškino N.Ulčinas.

Advokatas pabrėžė, kad indai, kaip ir lietuviai, visada priklausė europiečių rasei, todėl vienodos rasės merginos viena kitos dėl to įžeidinėti negalėjo.

„Jei iš manęs vogė, o aš jam pasakiau, tu esi šlykštus čigonas, tai nėra įžeidimas dėl rasės, tai paprasčiausias pyktis“, - pavyzdį pateikė V.Iljynich gynėjas.

Vis dėlto, kad ir kaip advokatas stengėsi išvengti kalbų apie rasinę nesantaiką, jam tai nepavyko. „Teismas rėmėsi žmonių parodymais, kurių mes nežinome nei rasės, nei tautybės ir nuteisė Lietuvos kariuomenės karę“, - pareiškė jis.

Dėstydamas savo argumentus N.Ulčinas nepamiršo priminti, kad Berneen jau yra išvykusi iš Lietuvos ir, jei mūsų valstybę kas nors užpuls, ji tikrai nestos jos ginti. „O mano klientė norėtų ginti, tačiau negalės jei bus nubausta ir praras darbą“, - teismą įtikinėjo V.Iljynich advokatas.

N.Ulčinas kalbėjo ir apie prievarta išgautus savo ginamosios parodymus, apie tai, kad 2008 m. balandį prie Šv.Onos bažnyčios kilęs merginų konfliktas tebuvo tik nesusikalbėjimas ir paprašė V.Iljynich išteisinti arba blogiausiu atveju už chuliganizmą skirti kelių šimtų litų administracinę baudą.

Berneen advokatas bei valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikantis Vilniaus apygardos prokuroras Vladimiras Sergejevas teigė, jog nuosprendis šioje byloje yra teisingas ir neturėtų būti keičiamas.

„Iškart po įvykio, V.Iljynich buvo siūloma susitaikyti, atsiprašyti Berneen, deja, ji nesutiko, todėl dabar turime tai, ką turime“, - kalbėjo jie.

Ar Vilniaus apygardos teismą įtikino V.Iljynich gynėjo kalbos paaiškės rugsėjo 11 dieną. Jei teismas nepakeis nuosprendžio, savanorei tektų areštinėje praleisti 20 parų, mat 23 ji jau “atsėdėjo”, kai buvo sulaikyta.

V.Iljynich yra teisiama dar už vienos merginos sužalojimą. Teisme tebenagrinėjama byla, kurioje ji kaltinama 2007 m. gruodžio viduryje sumušusi Eriką Borovikaitę.


Šiame straipsnyje: Berneen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių