Verslininkas nuteistas už PVM grobstymą

Vilniaus apygardos teismas nuteisė verslininką dėl PVM bei pelno mokesčio pasisavinimo ir kitų buhalterinių sukčiavimų. Nuteistasis valstybei turės sumokėti beveik 90 tūkst. litų.

Po kelerius metus trukusio baudžiamosios bylos tyrimo bei nagrinėjimo pirmosios ir apeliacinės instancijos teismuose praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas paskelbė teismų praktikai reikšmingą nuosprendį vieno iš dvidešimties verslininkų atžvilgiu sudėtingoje pridėtinės vertės mokesčio (PVM) bei pelno mokesčio pasisavinimo byloje.

PVM grobstyme dalyvavęs verslininkas T. S. bei jo vadovaujama uždaroji akcinė bendrovė buvo pripažinti kaltais pagal keturis Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius - dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo, neteisingų duomenų apie pajamas ir pelną pateikimo bei dokumentų suklastojimo.

Verslininkas ir jo bendrovė buvo nuteisti už tai, kad panaudodami sudėtingą apgaulės mechanizmą, naudojant suklastotus dokumentus, kuriais imituojamas prekių ar paslaugų įsigijimas iš fiktyvių įmonių, išvengė didelės vertės turtinės prievolės - į valstybės biudžetą mokėtino PVM bei pelno mokesčio sumokėjimo. Teismo nuosprendžiu nustatyta, kad nuteistieji valstybei iš viso turės sumokėti beveik 90 tūkst. litų.

„Šis apkaltinamasis nuosprendis reiškia, kad verslininkai į įmonių buhalteriją įtraukdami suklastotas PVM sąskaitas-faktūras bei atlikę kitus neteisėtus veiksmus neišvengia baudžiamosios atsakomybės ne tik už nusikaltimų finansų sistemai padarymą, bet ir pagal vieną griežčiausių Baudžiamojo kodekso straipsnių - sukčiavimą", - sakė valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Vytautas Kukaitis.

Vilniaus apygardos teismo sprendimas yra itin svarbus teismų praktikai kvalifikuojant verslininkų nusikalstamas veikas, kurie imasi nusikalstamos veiklos įsitraukdami į PVM bei kitų mokesčių grobstymo schemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių