Venckams gali grėsti baudžiamoji atsakomybė

Jei Drąsiaus Kedžio dukra ketvirtadienį nebus pristatyta į pasimatymą su motina Laimute Stankūnaite, šio teismo sprendimo nevykdantiems ar įvykdyti trukdantiems asmenims gali būti iškeltos baudžiamosios bylos, trečiadienį pareiškė vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas.

"Rytoj baigiasi terminas arba prasideda ta diena, kada įsigalioja visi teismo sprendimai. Privalu vykdyti teismo nurodymus, tai yra, pristatyti mergaitę į pasimatymus su motina. Tas dalykas turėtų įvykti. Jei neįvyks, įsigalioja kitos teisinės procedūros - ikiteisminis tyrimas, ir gali būti pradėta baudžiamoji byla tiems asmenims, kurie privalėjo tą įvykdyti", - trečiadienį žurnalistams sakė viceministras.

Anot A.Vakarino, ikiteisminis tyrimas galėtų būti pradėtas ir prieš tuos, kurie trukdytų mergaitę perduoti motinai. "Jei jie trukdys, lygiai taip pat bus panaudotos teisinės priemonės - ikiteisminis tyrimas", - sakė jis.

"Mes tikimės, kad tas bus geranoriškai sprendžiama, bet žiūrint į nusiteikimą tų žmonių, kurie yra aplink Kedžių namus, be abejo, kad tas procesas gali būti nevykdomas arba gali būti trukdoma jį vykdyti", - svarstė viceministras.

A.Vakarinas tikino, kad prieš aplink Kedžių namus susirinkusius žmones nebus naudojamos tokios priemonės kaip guminės kulkos ar vandens patrankos, tačiau policija užtikrins viešąją tvarką, jei ji bus sutrikdyta.

"Čia, matyt, bus reikalingas ir policijos tam tikras įsikišimas, ir duok Dieve, jei viskas bus gerai, tai bus tvarkoj, bet jeigu ne, reikalinga bus panaudoti policininkus, kad jie užtikrintų viešąją tvarką ir mergaitės saugumą", - teigė viceministras.

"Galime garantuoti, kad viešoji tvarka ir rimtis toje teritorijoje tikrai bus užtikrinti. Jei prasidės muštynės, stumdymai, mes negalime toleruoti tokių dalykų (...) Jei stabdys, neleis, užtvers kelią neleistinomis priemonėmis, matyt, antstolis prašys pagalbos, kad galėtų įvykdyti savo prievolę", - kalbėjo jis.

A.Vakarinas tvirtino negalintis prognozuoti, kokia situacija susiklostys ketvirtadienį prie Venckų namų Garliavoje.

"Aš irgi dabar negaliu pasakyti, į kurią pusę gali pakrypti viskas - šiai dienai žmonės pakankamai normaliai nusiteikę. Be abejo, sunku pasakyti, koks bus požiūris rytoj, ir kas ten dar bandys drumsti vandenį. Aš tikrai nesu tas išminčius, kuris galėtų prognozuoti - šiuo atveju minios veiksmas", - aiškino jis.

Praėjusio penktadienio rytą vos paskelbus Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą, kad mažametė kauniečio D.Kedžio dukra turi gyventi su motina L.Stankūnaite, prie mergaitės globėjos Neringos Venckienės namų Garliavoje ėmė rinktis žmonės. Nuolat ten budi keliasdešimt žmonių.

Penktadienį jie neleido teismo sprendimą turinčiam vykdyti antstoliui patekti į Venckų namą. Pirmadienį žmonės užblokavo kelią ir neleido seneliams mergaitės nuvežti į pasimatymą su mama.

Kitas pasimatymas pagal grafiką numatytas ketvirtadienį.

Šiuo metu D.Kedžio dukrą globoja jo sesuo, Kauno apygardos teismo teisėja N.Venckienė. Dukterėčią globoti ji pradėjo pernai spalį, kai dingo D.Kedys. Mergaitė su motina L.Stankūnaite matydavosi pora valandų du kartus per savaitę.

D.Kedys dingo praėjusių metų spalio 5 dieną, kai Kaune buvo nušautas teisėjas Jonas Furmanavičius ir mergaitės teta Violeta Naruševičienė.

D.Kedys J.Furmanavičių, buvusį Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninį padėjėją Andrių Ūsą ir nenustatytą asmenį Aidą kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukrą. Mergaitės motiną L.Stankūnaitę ir tetą V.Naruševičienę kaunietis kaltino sąvadavimu.

Vilniaus apygardos prokuratūra teismui yra perdavusi vadinamąją Kauno pedofilijos bylą. Joje mergaitės tvirkinimu kaltinimas vienintelis A.Ūsas.

Balandžio 17 dieną netoli Kauno rasti D.Kedžio palaikai. Pirminiais ekspertų duomenimis, jis mirė nesmurtine mirtimi - užspringęs, o jo kraujyje rasta alkoholio.


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių