Užsieniečių registracijos centre rasta švirkštų su narkotikais

Netikėtą patikrinimą Užsieniečių registracijos centre (URC) apgyvendintų nelegalų ir prieglobsčio prašytojų patalpose surengę pasieniečiai rado ir konfiskavo draudžiamų daiktų – mobilaus ryšio telefonų bei švirkštų su, įtariama, narkotikų likučiais.

Penktadienį popiet Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) URC dirbantys pasieniečiai bei jiems talkinę VSAT Vilniaus ir Ignalinos rinktinių Specialiosios paskirties užkardų pareigūnai atliko centre apgyvendintų užsieniečių gyvenamųjų patalpų patikrinimą. Iš viso reide dalyvavo 26 pasieniečiai, iš jų penki kinologai su tarnybiniais šunimis.

Patikrinimo metu nelegalių imigrantų kambariuose buvo rasti keturi mobiliojo ryšio telefonai ir vienas pakrovėjas. Nelegalams mobilaus ryšio telefonais URC naudotis yra draudžiama. Atskirai apgyvendintiems prieglobsčio prašytojams jais naudotis leidžiama, jie telefonus gali įsinešti į URC teritoriją. Centre dirbančių pasieniečių teigimu, pasitaiko atvejų, kai įnešdami į centro teritoriją mobilaus ryšio telefonus ir vėliau juos perduodami nelegalams prieglobsčio prašytojai bando neteisėtai užsidirbti.

Patikrinimo metu prieglobsčio prašytojų bendrabučio bendro naudojimo patalpose pasieniečiai aptiko septynis panaudotus švirkštus, kuriuose buvo, įtariama, narkotinių medžiagų likučių. Prieglobsčio prašytojų bendrabutyje buvo slepiami ir keturi apdeginti šaukštai, kuriuose, įtariama, buvo verdami ar kaitinami narkotikai.

Pamatę specialiai tokiam patikrinimui pasirengusias VSAT pajėgas bei dresuotus pasieniečių šunis, centro gyventojai elgėsi ramiai ir nespriešino.

Tokie patikrinimai VSAT Užsieniečių registracijos centre vykdomi nuolat. Anksčiau yra buvę atvejų, kai tokių reidų metu užsieneičiai reikšdavo nepasitenkinimą, priešindavosi, todėl pasieniečiams yra tekę panaudoti jėgą.

URC yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, skirta apgyvendinti prieglobsčio prašytojus jų prašymo dėl prieglobsčio nagrinėjimo metu bei laikyti sulaikytus nelegalius imigrantus ilgiau nei 48 val., siekiant išsiųsti juos iš Lietuvos.

URC dirbantys pasieniečiai atlieka tyrimus dėl užsieniečių asmens tapatybės, atvykimo į Lietuvą aplinkybių, tvarko jų apskaitą ir vykdo užsieniečių grąžinimą bei išsiuntimą iš Lietuvos.

Iš viso šiuo metu URC gyvena 159 užsieniečiai. Iš jų 102 yra nelegalai, likę – prieglobsčio prašytojai. Pagal pilietybes tarp visų apgyvendintųjų centre daugiausiai yra gruzinų – 49.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių