Už žiaurų verslininko D. Vaisėtos nužudymą – ilgi nelaisvės metai

Už verslininko Dariaus Vaisėtos nužudymą Vilniaus apygardos teismas penktadienį kalėti ilgus metus nuteisė keturis jaunuolius, tarp jų vieną merginą.

Mantas Adomavičius kalės 19 metų, Romanas Mironiukas - 18 metų, Monika Elenbergaitė - 17 metų ir Laurynas Drūteika - 16 metų.

Po trejus metus ir tris mėnesius kalėti už vagystes nuteisti Lukas Blinovas ir Dovydas Našlėnas.

Teismo nuosprendžiu kaltais dėl verslininko nužudymo pripažinti asmenys turės sumokėti 96 tūkst. 881 litą turtinės žalos, be tėvo likusiam verslininko vaikui jie turės sumokėti 170 tūkst. litų jo išlaikymo išlaidų, taip pat po 70 tūkst. litų neturtinės žalos turės sumokėti nužudytojo artimiesiems bei atlyginti 114 tūkst. 660 litų turtinę žalą.

Byla dėl verslininko nužudymo Vilniaus apygardos teismą pasiekė beveik prieš dvejus metus - 2010 metų birželį. Teisme ji buvo nagrinėta du kartus, nes pirmą kartą į kolegiją įėjo tuometinis teisėjas Ryšardas Skirtunas. Bylai einant į pabaigą, jam buvo pateikti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo nagrinėjant kitą bylą. Teisėją atleidus iš darbo, verslininko nužudymo byla vėl buvo nagrinėjama iš naujo, į kolegiją paskirtas naujas teisėjas.

Bylos duomenimis, 2009-ųjų balandį M.Adomavičius sumanė apvogti turtingą verslininką - vienos sostinės bendrovės direktorių 40 metų D.Vaisėtą. Įgyvendinti šią užmačią be R.Mironiuko padėjo L.Drūteika ir M.Elenbergaitė.

Ypatingas vaidmuo teko M.Elenbergaitei, dirbusiai toje pačioje bendrovėje marketingo administratore ir anksčiau su verslininku palaikiusiai artimus ryšius.

Merginai buvo pavesta surinkti informaciją apie D.Vaisėtos name esantį turtą, išsiaiškinti verslininko atvykimo ir išvykimo laiką. Patekti į D.Vaisėtos namą nebuvo sunku - raktą sutartoje vietoje šeimininkas palikdavo namus ir jo aplinką tvarkantiems žmonėms. Iš verslininko namo pavogta turto daugiau kaip už 110 tūkst. litų - laikrodžių, brangių papuošalų, dujinių ir pneumatinių pistoletų.

Pasak prokuratūros, siekdamas pagrobti daugiau verslininko turto - pinigus, esančius asmeninėse bei jo bendrovės bankų sąskaitose, - M.Adomavičius suplanavo D.Vaisėtą nužudyti. Surinkti reikalingą informaciją vėl patikėjo M.Elenbergaitei.

2009 metų birželio 10-osios vakarą ši mergina įviliojo verslininką į spąstus - iš anksto numatytą apleistą fermą Vilniaus rajone. Į D.Vaisėtą paleisti keturi šūviai. Įtariamiesiems nusikaltimu atiteko prabangus laikrodis, mobilusis telefonas, žiedas, įvertinti beveik 90 tūkst. litų.

Pasinaudojant pagrobtomis bankų kortelėmis, Vilniuje bei Rygoje buvo atsiskaitinėjama už parduotuvėse įgytas prekes, taip pat pinigų buvo paimta iš bankomatų.

M.Adomavičiaus vadovaujama organizuota grupė siekė iki galo ištuštinti D.Vaisėtos asmenines bei jo bendrovės banko sąskaitas, kuriose pinigų buvo daugiau. Tam tikėtasi pasinaudoti nužudyto verslininko asmens tapatybės kortele bei R.Mironiuko panašumu į D.Vaisėtą. Nusikaltėliai mėgino sudaryti su banku naują sutartį, gauti identifikavimo kodų generatorių ir iš trijų sąskaitų į savąją pervesti kone 370 tūkst. litų. Tačiau su banku sudaryti elektroninių paslaugų sutarties verslininku apsimetusiam R.Mironiukui nepavyko.

Pareigūnai nustatė, kad jaunuolių taikiklyje buvo atsiradusi nauja auka - dar vienos bendrovės direktorius, D.Vaisėtos draugas M.Č. Jį taip pat siekta nužudyti ir pagrobti jo turtą. Šiam planui įgyvendinti M. Adomavičius pasitelkė R.Mironiuką ir M.Elenbergaitę, paskirstė konkrečias užduotis bei vaidmenis. Mergina vėl turėjo surinkti informaciją apie M.Č. turtą, gyvenimo būdą ir įpročius, atvykimo ir išvykimo iš namų laiką, o vėliau - atvilioti verslininką į iš anksto parengtą vietą, iš kurios pastarasis nebūtų grįžęs.

Pasak prokuratūros, M. Elenbergaitė asmeniškai pažinojo M.Č. Mergina jam nuolat siuntinėjo žinutes, ne kartą lankėsi pas jį namuose, pareiškė norinti pas jį apsigyventi. Tačiau toks jos elgesys verslininkui sukėlė įtarimų. Tuo metu M. Adomavičius ir R.Mironiukas ieškojo, kur nusipirkti šovinių, ir Trakų rajone žvalgėsi atokios vietos, tinkamos susidoroti su nauja auka.

Tačiau 2009 metų liepos 14-ąją policijos pareigūnai sulaikė M.Adomavičių, R.Mironiuką ir M.Elenbergaitę, dar po kelių dienų - likusius tris organizuotos grupės narius.

Tik grupės vadeivai M.Adomavičiui ir M.Elenbergaitei tai bus pirmasis nuosprendis.

Didžiausia bausmė, už padarytus nusikaltimus laukianti kaltinamųjų - laisvės atėmimas iki dvidešimties metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.

Plungės gyventojui M.Adomavičiui, kurį pareigūnai įvardija kaip kraupaus nusikaltimo organizatorių, vaikystėje teko išgyventi įkaito dramą - berniuką pagrobę vyrai reikalavo pinigų iš jo tėvų gydytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
Ir kas pagimdo tokias isgamas!?

78

78 portretas
ir kas tokia mergiscia urode padare

ane

ane portretas
tokia grazuoliuke tures draugiu daug
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių