Už teisėjos žmogžudystę – devyneri metai kalėjimo

Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėjas Gintautas Valiukevičius nuteistas už Kauno miesto apylinkės teismo teisėjos nužudymą – jam skirti devyneri metai kalėjimo ir įpareigojimas sumokėti žalą nužudytos moters dukrai ir seseriai.

Lietuvos apeliacinis teismas pranešė, kad pakeitė Vilniaus apygardos teismo 2007 m. liepos 2 d. nuosprendį, kuriuo 48-erių Gintautas Valiukevičius buvo nuteistas už sunkų Kauno teisėjos Linos Erentienės sveikatos sutrikdymą ir neatsargų jos gyvybės atėmimą, ir, perkvalifikavęs jo veiką į nužudymą, skyrė jam 9 metus laisvės atėmimo.

Be to, teismas priteisė L. Erentienės dukros ir sesers patirtai neturtinei žalai atlyginti atitinkamai 200 000 ir 30 000 litų (anksčiau nužudytosios dukrai buvo priteista 50 000 litų, o sesers civilinis ieškinys atmestas) ir sugriežtino bausmę už neteisėtą disponavimą dideliu kiekiu šaudmenų ir ginklų.

Teismo nuomone, pirmosios instancijos teismo išvados neatitinka faktinių bylos aplinkybių, o G. Valiukevičiaus veika buvo netinkamai kvalifikuota. Todėl jo veika perkvalifikuojama iš neatsargaus gyvybės atėmimo į gyvybės atėmimą veikiant netiesiogine tyčia. Teismas laiko esant įrodyta, kad G. Valiukevičius sudavė L. Erentienei smūgį, kuris tapo jos mirties priežastimi.

Anksčiau buvęs Kauno Panemunės policijos komisariato tyrėjas Gintautas Valiukevičius buvo nuteistas už Kauno miesto apylinkės teismo teisėjos gyvybės atėmimą dėl neatsargumo - Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad buvęs policininkas savo gyvenimo draugei sunkiai sutrikdė sveikatą. Incidentas įvyko sutinkant 2006-uosius metus L. Erentienės namuose Kaune. Konflikto metu G. Valiukevičius smarkiai sužalojo Liną, kuri po kelių dienų mirė.

 Nuosprendį skundęs Vilniaus apygardos prokuroras nesutiko su pirmosios instancijos teismo nuosprendžiu dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir neteisingai paskirtos bausmės. Prokuroras prašė teismo skirti G. Valiukevičiui 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Žuvusios teisėjos sesuo ir dukra nuosprendį irgi skundė, teigdamos, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą ir prašė skirti G. Valiukevičiui prokuroro siūlytą bausmę bei pilnai patenkinti pareikštus civilinius ieškinius. Nuosprendį skundė ir G. Valiukevičius. Pastarasis teigė, kad nepadarė nusikaltimų, už kuriuos yra nuteistas, ir prašėsi išteisinamas.

 Šį Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį dar galima skųsti Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.


Šiame straipsnyje: žmogžudysteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių