Už ketvirtadalį cigarečių nebuvo sumokėti mokesčiai

Kompanija „British American Tobacco" pristatė Lietuvoje atlikto cigarečių, už kurias nebuvo sumokėtas mokestis, paplitimo Lietuvoje tyrimo rezultatus. Tokių cigarečių paplitimo mastai šiemet sumažėjo, tačiau vis dar sudaro 25 procentus visų šalyje surūkomų cigarečių ir išlieka didžiausi Baltijos šalyse.

Nepaisant to, kad cigarečių, už kurias nebuvo sumokėtas mokestis, paplitimas sumažėjo, iš jų gaunamas pelnas auga. Pagal apytikslius apskaičiavimus, šiais metais už tokias cigaretes gautas pelnas būtų apie 120 milijonų litų (vidutiniškai - 1,85 lito nauda už pakelį). Pernai toks pelnas buvo apie 106 milijonai litų.

Apklausos rezultatai parodė, kad patys populiariausi tabako gaminiai, už kuriuos nebuvo sumokėtas mokestis, yra Rusijoje pagamintos cigaretės (17,7 proc. visų surūkomų cigarečių). Iš Baltarusijos įvežamos cigaretės yra antroje vietoje - 1,5 proc. visų cigarečių. Nors baltarusiškų cigarečių dalis yra gana nedidelė, lyginant su rusiškomis cigaretėmis, jų paplitimas per metus išaugo 15 kartų.

Rusiškas cigaretes puikiai žino ir jas vartoja netgi asmenys, kurie rūko cigaretes, už kurias mokestis yra sumokėtas. Apie 47 proc. rūkalių prisipažino, kad praėjusiais metais pirko rusiškas cigaretes. Dažniausiai tokios cigaretės buvo perkamos turguje arba iš kitų asmenų.

Tyrimo rezultatai parodė, kad didžiausias cigarečių, už kurias nebuvo sumokėtas mokestis, paplitimas yra Pietų Lietuvoje, ties Kaliningrado ir Baltarusijos siena. Į antrąją vietą pagal tokių cigarečių koncentraciją šoktelėjo Vilnius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių