Už artimojo nužudymą turi būti baudžiama griežčiau, nustatė KT

Griežtesnės bausmės už artimojo nužudymą ar sužalojimą neprieštarauja Konstitucijai. Taip pirmadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

„Asmenys, nužudę savo artimąjį giminaitį ar šeimos narį arba sunkiai sutrikdę jų sveikatą, nėra tokioje pačioje padėtyje, kaip asmenys, padarę tokias pačias veikas, tačiau nesusiję su nukentėjusiuoju šeimos ar artimos giminystės ryšiais“, - pabrėžė KT. „Asmenys, nužudę savo artimąjį giminaitį ar šeimos narį, kėsinosi ne vien į žmogaus gyvybę, jo asmens neliečiamumą, bet ir į artimos giminystės santykius, šeimą, motinystę, tėvystę, vaikystę. Skirtingo pavojingumo nusikaltimus žmogaus gyvybei ir sveikatai padariusiems asmenims nustatyta skirtinga baudžiamoji atsakomybė yra objektyviai pateisinama“, - savo išvadoje parašė Teismas.

KT nutarime konstatuota, kad Baudžiamajame kodekse nustatant griežtesnę atsakomybę už savo artimojo giminaičio ar šeimos nario nužudymą ar sunkų jų sveikatos sutrikdymą nei nustatytoji asmenims, nesusijusiems giminystės ryšiais, „siekta apsaugoti ne vien tokias konstitucines vertybes kaip žmogaus gyvybė, jo asmens neliečiamumas, bet ir tokias kaip artimos giminystės santykiai, šeima, motinystė, tėvystė, vaikystė“.

Seimas, anot KT, patvirtindamas Baudžiamąjį kodeksą, diferencijavo atsakomybę už skirtingo pavojingumo nusikaltimus: už nusikaltimus, kuriais kėsinamasi ne vien į žmogaus gyvybę, asmens neliečiamumą, bet ir į kitas konstitucines vertybes, nustatyta atitinkamai griežtesnė baudžiamoji atsakomybė. „Be to, tokios griežtesnės baudžiamosios atsakomybės nustatymas reiškia pagrįstą jos diferencijavimą, leidžia teismui parinkti teisingą bausmę. Taigi, toks teisinis reguliavimas atitinka konstitucinio teisinės valstybės principo reikalavimus“, - pranešė Teismas.

KT pabrėžė, kad Seimas, „atsižvelgdamas į nusikalstamų veikų pobūdį, pavojingumą ar sunkumą, mastą, kitus požymius, kitas turinčias reikšmės aplinkybes, gali įtvirtinti diferencijuotą teisinį reguliavimą ir už atitinkamas nusikalstamas veikas nustatyti skirtingą baudžiamąją atsakomybę“.

„Iš Konstitucijos išplaukia, jog žmogaus gyvybė, jo asmens neliečiamumas, artimos giminystės santykiai, šeima, motinystė, tėvystė, vaikystė yra konstitucinės vertybės; konstitucinis teisinės valstybės principas suponuoja įstatymų leidėjo diskreciją asmenims, kurie kėsinasi į savo artimų giminaičių ar šeimos narių gyvybę, sveikatą, nustatyti griežtą baudžiamąją atsakomybę, kuri būtų diferencijuota atsižvelgiant į tokio kėsinimosi pavojingumą“, - nurodė Teismas savo nutarime.

Todėl, pasak KT, Baudžiamojo kodekso nuostatos, kuriomis nustatyta griežtesnė baudžiamoji atsakomybė už savo artimojo giminaičio ar šeimos nario nužudymą ar sunkų jų sveikatos sutrikdymą nei už atitinkamus nusikaltimus, padarytus kitiems žmonėms, neprieštarauja Konstitucijai



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių