Ugniagesiai įspėja apie gresiančius pavojus

Ugniagesiai neramiai laukia dar vieno artėjančio ilgojo šventinio savaitgalio, o ypač Naujųjų metų nakties, kai visu smarkumu pradės pokšėti petardos, dangų nušvies sproginėjantys fejerverkai.

Dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo dažnai kyla gaisrai, sužalojami žmonės. Šiemet dėl šios priežasties jau kilo 12 gaisrų. Kad per šventes būtų išvengta skaudžių nelaimių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą primena gyventojams, kaip saugiai naudoti pirotechnikos priemones.

Nepirkite pirotechnikos priemonių turgavietėse, nenaudokite savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandykite patys pasigaminti, nes dėl jų ir įvyksta skaudžiausios nelaimės. Pirotechnikos priemones įsigykite tik parduotuvėse ir atidžiai perskaitykite jų instrukciją. Pirotechnikos gaminius naudokite tik lauke. Uždekite juos atviroje teritorijoje, kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių. Naudodami fejerverkus gyventojų susibūrimo vietose, nenukreipkite jų į žmones. Pirotechnikos priemones statykite tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. Prieš sprogdindami, nukreipkite jas į viršų ir atsitraukite saugiu atstumu. Neleiskite pirotechninių gaminių naudoti vaikams.

Pavojų gali kelti ir nesuveikusios pirotechnikos priemonės. Tad jeigu pirotechninis gaminys neiššovė, nesiartinkite prie jo mažiausiai minutę arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Nebandykite jo ardyti arba uždegti iš naujo. Neužsidegusį ar neiššovusį gaminį reikia panardinti į vandenį, įdėti į maišelį ir išmesti į šiukšlių konteinerį. Kad nuo neatsargiai paleistų pirotechnikos priemonių Naujųjų metų naktį būtų išvengta gaisrų, nepalikite balkonuose degių, greitai užsiliepsnojančių medžiagų. Tuo pačiu norime priminti, kad išeidami iš namų nepamirštumėte patikrinti, ar išjungti elektros prietaisai, užsuktos dujos. Taip pat nepalikite perkaitintos ar besikūrenančios krosnies ir mažamečių vaikų be suaugusiųjų priežiūros, nerūkykite lovose. Šiemet Lietuvoje jau kilo beveik 16 tūkstančių gaisrų, kurių metu žuvo 268 gyventojai, net 13 iš jų - per keturias šventines praėjusių Kalėdų  paras.

Didelį nerimą šiuo metu kelia ir nelaimės ant pirmojo ledo, nes vien tik per kelias pastarąsias dienas įvairiuose šalies vandens telkiniuose jau nuskendo 5 žmonės, o dar 8 skendusius gyventojus spėjo išgelbėti ugniagesiai gelbėtojai arba aplinkiniai žmonės. Tad kol ledas dar netvirtas, geriau nerizikuoti gyvybe ir ant jo nelipti. Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 centimetrai.  

Kad būtų išvengta žmonių žūčių ir ugniagesiai galėtų laiku atskubėti į pagalbą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas taip pat prašo gyventojų užtikrinti gaisrinių automobilių privažiavimą prie pastatų, vandens telkinių, hidrantų, neužstatyti jų transporto priemonėmis, o atokiose kaimo vietovėse, sodų bendrijose išeiti jų pasitikti.


Šiame straipsnyje: fejerverkaipirotechnika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių