Tyrimas: du trečdaliai studentų išgyveno neigiamą patirtį vaikystėje

Du trečdaliai aukštojo mokslo siekiančių jaunų lietuvių vaikystėje susidūrė su įvairiomis neigiamos patirties formomis - smurtu, nepriežiūra bei sunkumais šeimoje, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos užsakymu atliktas tyrimas.

Pernai apklausus vienuolikos skirtingų valstybinių aukštųjų mokyklų studentų paaiškėjo, kad trečdalis jų vaikystėje patyrė fizinę ir psichologinę nepriežiūrą, pavyzdžiui, neturėdavo pakankamai maisto ar jautėsi nemylimi.

Psichologinį smurtą patyrė 6,6 proc. vyrų ir 7,8 proc. moterų. Fizinį smurtą patyrė 9,4 proc. vyrų ir 7,2 proc. moterų. Seksualinį smurtą vaikystėje patyrė 3,5 proc. vyrų ir 6 proc. moterų, pranešė viešoji įstaiga „Vaikų linija“.

Tyrimo duomenimis, 18,9 proc. vyrų ir 29,1 proc. moterų gyveno šeimose, kuriose buvo priklausomų nuo alkoholio ar narkotikus vartojančių asmenų. 11,4 proc. vyrų ir 17,8 proc. moterų yra stebėję naudojamą smurtą prieš motiną ar pamotę.
Tėvų išsiskyrimą ar skyrybas patyrė apie penktadalis tiriamųjų.

Trečdalis respondentų (34,1 proc. vyrų ir 32,5 proc. moterų) nepatyrė nė vienos neigiamos patirties vaikystėje, tačiau du trečdaliai tiriamųjų išgyveno bent vieną neigiamą patirtį. Su keturiomis ar daugiau neigiamos patirties formų susidūrė 8,3 proc. vyrų ir 13,9 proc. moterų.

2010-aisiais metais atliekant tyrimą apklausti 1636 19-21 metų studentai.


Šiame straipsnyje: smurtassmurtas prieš vaikus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių