Tremtinės vaikai negalės bylinėtis su Rusija

Kauno apygardos teisme kovo mėnesį nutraukta tremtinės vaikų iškelta byla Rusijai nebus atnaujinta. Tokią nutartį šiandien paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas.

Rusijai bylą iškėlė mirusios tremtinės Onos Puskunigienės vaikai Zofija Veronika Lipeikienė ir Benediktas Puskunigis bei anūkė Auksė Poškuvienė. Pareiškėjai reikalavo sumokėti pusės milijono eurų kompensaciją už tai, kad jų motina buvo ištremta ir patyrė persekiojimą, prarado sveikatą ir tapo nedarbinga.

Teismui pradėjus nagrinėti bylą, Rusija Lietuvai atsiuntė notą, kurioje buvo prieštaraujama bylos nagrinėjimui iš esmės.

1951 m. Šiaulių srities teisme O. Puskunigienę buvo nuteista 25 metais laisvės atėmimu dėl to, kad buvo gimusi Jungtinėse Amerikos Valstijose, atėjus sovietų valdžiai nestojo į partiją, o vokiečių okupacijos metu esą kurstė žmones prieš sovietų valdžią.

O. Puskinigienė buvo ištremta į Permės sritį, kur išbuvo iki 1956 metų. Ir po tremties moterį persekiojo sovietų teisėsauga. Buvo stebima ir jos šeima. O. Puskunigienei tremtyje pablogėjo sveikata. Ji tapo nedarbinga. Tremtinė mirė 1976-aisiais.

Lietuvos Respublikos įstatymas „Dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo" įpareigoja visas Lietuvos institucijas siekti, kad Rusijos Federacija atlygintų Lietuvos žmonėms ir Lietuvos valstybei sovietinės okupacijos padarytąją žalą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių