Trakuose nuteista 10 tonų pavojingų medžiagų kieme laikiusi senutė

Trakų rajono apylinkės teismas skyrė laisvės apribojimo bausmę 87 metų senutei, kuri savo sodyboje laikė didelį kiekį žmonėms ir aplinkai pavojingų cheminių medžiagų.

Trečiadienį paskelbtu nuosprendžiu pensininkei skirta laisvės apribojimo bausmė keturiems mėnesiams, ji įpareigota per šį laikotarpį nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto būti namuose.

Taip pat teismas iš O.L. priteisė 54 tūkst. 341 litą pavojingų medžiagų transportavimo ir utilizavimo išlaidoms atlyginti, pranešė teismo atstovas spaudai.

Išnagrinėjęs baudžiamąją bylą teismas nustatė, kad 2005 metų vasarą O.L. iš pas ją atvykusių asmenų paėmė 36 talpas įvairių cheminių medžiagų, kurias laikė ir saugojo jai priklausančioje sodyboje.

O.L. saugotų cheminių medžiagų bendras kiekis buvo beveik 10 tonų. Šios cheminės medžiagos žmonėms gali sukelti negrįžtamus sveikatos pakenkimus – jos pasižymi kancerogeninėmis savybėmis, dirginančiu poveikiu. Kai kurių iš šių cheminių medžiagų garai gali sukelti mieguistumą ir galvos svaigimą, o kitų – dirginti kvėpavimo takus, odą, smarkiai pažeisti akis. Žmogui prarijus dalį talpose buvusių cheminių medžiagų priklausomai nuo jų koncentracijos gali kilti ir mirtinos pasekmės.

Pasak teismo, jeigu O.L. saugotos cheminės medžiagos būtų išsiliejusios į aplinką ir patekusios į gruntą, galėjo būti padaryta itin didelė žala aplinkai. Pagal teisės aktais patvirtintas taisykles apskaičiuota žala aplinkai tokiu atveju siektų nuo 48,5 tūkst. litų iki 951 tūkst. litų.

Kaltinamoji teismo posėdyje paaiškino, kad nepažįstami vyrai paprašė jos už atlygį savo sodyboje trumpam pasaugoti statines su skysčiu. Tačiau vyrai statinių po keturių mėnesių nepasiėmė ir už jų saugojimą jai neatlygino.

Po kelerių metų statinėms ėmus rūdyti ir nuo jų pradėjus sklisti aitriam kvapui, O.L. apie savo sodyboje esančias talpas papasakojo sūnui chemikui. Kaltinamoji teismui teigė, jog nežinojo, kad statinėse esančios medžiagos yra nuodingos.

Įvertinęs byloje surinktus duomenis, liudytojų pateiktus paaiškinimus, teismas konstatavo, kad O.L. pažeidė teisės aktais nustatytas aplinkos apsaugos ir atliekų tvarkymo taisykles.

Teismas pripažino, kad O.L sukėlė pavojų daugelio žmonių gyvybei ar sveikatai bei galėjo padaryti didelės žalos gyvūnijai ir augmenijai, užteršti vandenį.

Teismas kritiškai vertino O.L. teiginį, kad ji nežinojo, jog statinėse esančios medžiagos yra nuodingos. Kaltinamoji teismo posėdyje prisipažino, kad naudodama skystį iš vienos neuždengtos talpos savo darže sėkmingai išnaikino kurmius. Todėl, teismo manymu, O.L. suvokė, jog talpose esantis skystis yra pavojingas tiek žmogaus sveikatai, tiek ir augmenijai bei gyvūnijai.

Skirdamas bausmę teismas įvertino tai, kad O. L. padarė nesunkų nusikaltimą, yra senyvo amžiaus, teisiama pirmą kartą.

Šis teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

2010 metų birželį, kai šios pavojingos medžiagos buvo aptiktos, Lentvaryje buvo paskelbtas ekstremalus įvykis. Paaiškėjo, kad moters kieme laikyti lakūs organiniai junginiai - tetrachloretilenas, n-butanolis, trichloretilenas, toluenas.

Baudžiamoji byla Trakų rajono apylinkės teismą pasiekė 2012 metų balandį. Į atskirą išskirta byla, kurioje siekiama nustatyti pavojingomis medžiagomis atsikračiusius asmenis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantantis

Nesuprantantis portretas
Kai pardave mazeikiu nafta ir mokejome visus nuostolius ,dabar neaisku su atomines elektrines uzdarymo lesomis ir dar daug pavyzdziu ,musu teismai kazkodel taip nenuteisia taip kaip ta sente ,ar cia ne balandzio 1-joji

juokas pro ašaras...

juokas pro ašaras... portretas
juokas pro ašaras... kur ta mociute eis 24 valanda nakties...

gebelsas

gebelsas portretas
ha ha ha va cia tai teisingumas....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių