Tipinis pirmas mokinių nusikaltimas – vagystė iš parduotuvės

Teisingumo ministerijoje vykusiame Teisės instituto seminare „Jaunimo nusikalstamumas: kaltininkai ir aukos“ buvo pristatyti tarptautinio tyrimo „13-15 amžiaus moksleivių delinkventinis elgesys ir viktimizacija Lietuvoje“ rezultatai. Taip pat aptarti Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros įstatymo įgyvendinimo aktualijos, paauglių nusikalstamo elgesio sutrikimai, psichologinės pagalbos teikimas ir poreikiai.

Šiais metais baigto tarptautinio tyrimo „13-15 m. amžiaus moksleivių delinkventinis elgesys ir viktimizacija Lietuvoje“ rezultatus pristatė Teisės instituto mokslininkai dr. Svetlana Justickaja, Laura Ūselė ir Vaidas Kalpokas. Pristatyti duomenys apie nusikalstamo elgesio ir viktimizacijos paplitimą, jų tarpusavio ryšį bei tokių socialinių - demografinių veiksnių kaip amžius, lytis ir gyvenamoji vieta, taip pat šeimos, mokyklos, bendraamžių grupės vaidmenį formuojantis paauglių nusikalstamo elgesio dėsningumams. 

Seminaro metu Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės psichologė dr. Vaida Kalpokienė iš psichologo pusės analizavo, kokią psichologinę pagalbą reikėtų teikti nusikalsti linkusiems paaugliams,  kokiomis priemonėmis tai reikėtų daryti ir koks yra tokios pagalbos poreikis.  Psichologės nuomone, kuo anksčiau yra suteikiama pagalba, tuo ji yra efektyvesnė, reikalaujanti mažiau išlaidų ir pastangų.  Tačiau tik keletas šiuo metu vykdomų programų yra ilgalaikės ir apima visą Lietuvą ar didžiąją dalį Lietuvos.

V.Kalpokienės teigimu, dabar ypatingai trūksta įvairių specialistų komandinio darbo, kuomet pagalbos priemonės parenkamos įvertinus paauglio ir šeimos sunkumus ir stipriąsias puses, kartu koordinuojant ilgalaikės pagalbos teikimą. Pagalba turėtų būti teikiama tiek paaugliui (gerinant jo emocijų kontrolės, sunkumų įveikimo įgūdžius, socialinę perspektyvą), tiek šeimai (mokant efektyvių auklėjimo strategijų, įtvirtinant aiškias ir nuoseklias taisyklių sistemas, gerinant santykius šeimoje), tiek mokyklai (užtikrinant paauglio tolesnį mokymąsi, jo stipriąsias puses, dirbant su mokymosi sunkumais, palaikant nuolatinį kontaktą su tėvais).

„Prevencija ar ankstyva intervencija kainuoja žymiai mažiau nei paauglio gydymas ligoninėje ar laikymas (kartais visą likusį gyvenimą) specialioje institucijoje“, - sako psichologė V. Kalpokienė. 

Požiūrį į jaunimo nusikalstamumą, kaltininkų ir aukos vaidmenis seminare išdėstė ir valstybės institucijų atstovai. 


Šiame straipsnyje: mokinių nusikalstamumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

veronika

veronika portretas
nors neesu tikra aiskiarege,bet is siu 7 kandidatu i prezidentus nei vienas netinkamas,pagal mane,kadangi netgi ju akys parodo kaip jie nori tik i ta posta, bet ne vadovauti tevynes ir zmoniu labui...

hm

hm portretas
Kokie skambūs žodžiai: delinkventinis, viktimizacija,prevencija,intervencija. Gal kas žino jų reikšmes. Čia labai tinka anekdotas: Kaimas. Lektorius skaito paskaita apie siuolaikine filosofija: - Logines gradacijos poziuriu, mes negalime neigti paradoksalumo iliuzijos, nes gyvenimas savo paties atzvilgiu yra alegoriskas ir pilnas ivykiu subordinacijos, del kurios kiekvienas individuumas atstovauja tam tikrai unikaliai, taciau determinuojamai tendencijai. O kaip jus manote? Atsistoja vienas vyrukas: - Taip tai taip, nes negali buti taip, kad niekaip. Ir ne todel, kad bendrai, o todel, kad jei kaip nors yra, tai vat jums ir prasom!
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių