Terorizmu įtariama E.Kusaitė: mano parodymai buvo iškraipyti

Terorizmu įtariama klaipėdietė Eglė Kusaitė kalta neprisipažįsta ir teigia, jog parodymai iš jos buvo išgauti psichologine bei fizine prievarta. Jos artimieji tvirtina, kad viską surežisavo Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Tyrimas jau baigtas

Antradienį Vilniaus apygardos teisme svarstant E.Kusaitės suėmimo pratęsimo klausimą, ikitesiminiam tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Justas Laucius pranešė, kad tyrimas jau baigtas, pirmadienį E.Kusaitei įteikti galutiniai įtarimai – ji kaltinama organizuotos nusikalstamos grupuotės sukūrimu ir dalyvavimu jos veikloje bei kėsinimusi surengti teroro aktą.

Už šiuos nusikaltimus, jei E.Kusaitės kaltė bus įrodyta, merginai gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

J.Lauciaus teigimu, E.Kusaitė su savo draugais Rusijoje ketino susprogdinti Rusijos strateginius objektus, kareivines, kuriose laikomi Čečėnijoje kariavę asmenys.

Teigiama, kad šį teroristinį aktą 20-metė klaipėdietė organizavo kartu su Maskvos srityje, Ramensko rajone, Kratovo gyvenvietėje gyvenančiais čečėnais Apti Magmadovu ir jo seserim Aišat Magmadova. Abu jie taip pat suimti ir nuo sausio 19 d. yra laikomi kalėjime.

Mušė ir terorizavo

Teismo pradžioje J.Laucius pareiškė, jog norėtų neviešo teismo posėdžio, nes dar nėra surašytas kaltinamasis aktas, byla neperduota teismui, be to byloje esantys kai kurie duomenys yra susiję su Valstybės paslaptimi.

E.Kusaitės advokatės ir ji pati pageidavo viešo teismo posėdžio "Aš norėčiau, kad šitas posėdis būtų viešas. Čia yra mano nuomonė, mano pozicija", - sakė E.Kusaitė.

Dar prieš teismo posėdį terorizmu kaltinama mergina teigė, jog visi jos parodymai išgauti prievarta. „Mane tardė trys rusai VSD patalpose“, - aiškino ji. „Egle, ar tave mušė?“, - kažkas paklausė. „Mušė“, - tyliai atsakė ji.

„Mano parodymai labai šlykščiai iškraipyti ir į blogąją pusę“, - žurnalistams aiškino E.Kusaitė. Vėliau tą patį ji pakartojo ir kardomosios priemonės klausimą sprendusiai teisėjai Teresėlei Kazlauskienei.

Įtariamosios teigimu, ji buvo ir mušama, ir terorizuojama, jai girdyti net psichotropiniai vaistai, kurie sutrikdė jos atmintį. „Dėl spaudimo, dėl smurto negalėjau adekvačiai reaguoti. Prieš mane naudotos psichotropinės medžiagos, neprisimenu kas ten parodymuose parašyta, negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, - teisėjai aiškino E.Kusaitė.

Mergina prašėsi išleisti ją į laisvę, nes esą sveikatos problemų turi ir ji, ir mama. „Gyvensiu su mama, įsidarbinsiu, jai padėsiu“, - žadėjo įtariamoji teroristė.

„Mes tave ištrauksime“

Apie patirtą smurtą ir prievartą E.Kusaitė kalba ne pirmą kartą. Ji net buvo išsiuntusi Generalinei prokuratūrai skundą, kuriame pasakojo apie patirtas kančias. Vakar teisme prokuroras J.Laucius teismui pateikė Generalinės prokuratūros prokurorės Nijolės Frolovos atsakymą E.Kusaitei.

Ištyrusi gautą skundą prokurorė nustatė, kad E.Kusaitės skunde išdėstyti faktai neatitinka realybės – ji niekada nebuvo apklausai vežama į VSD ar kokios kitos įstaigos patalpas, visos apklausos vyko arba įkalinimo įstaigoje, arba prokuroro J.Lauciaus kabinete, taip pat ji būdavo vežama į Vilniaus apygardos teismą kardomajai priemonei pratęsti ir į Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismą pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

J.Lauciaus teigimu, visose E..Kusaitės apklausose dalyvavo jos advokatas Adomas Liutvinskas (jis neįtiko merginos artimiesiems, todėl jo paslaugų buvo atsisakyta – red.past.), nei pati E.Kusaitė, nei jos gynėjas niekada nesiskundė dėl netinkamų apklausų ar dėl įtariamosios sveikatos.

Prokuroro teigimu, šį versija atsirado po vieno merginos artimųjų laiško jai. Jame smulkiai buvo išdėstyta, kaip ji turi atsisakyti savo parodymų, ir ką turi sakyti. Kadangi E.Kusaitė ne iškart sutiko vykdyti mamos Virginijos Kusienės ir jos tetos Irenos Jeleniauskaitės nurodymų, kitame laiške jai buvo griežtai paliepta: „Tylėk, mes tave ištrauksime“.

Anot J.Lauciaus, moterys E.Kusaitei taip pat rašė, kur kreipėsi, kokios žiniasklaidos priemonės joms pažadėjo padėti. Prokuroras prisipažino, jog dėl šios bylos jis jaučia didelį politikos ir visuomenės spaudimą.

Kaltina VSD

E.Kusaitės teta ir mama teigia, kad merginą į šią istoriją įvėlė VSD. „Viską sugalvojo VSD Klaipėdos skyrius“, - žurnalistams pasakojo jos.

„Prokuroras yra pažįstamas su saugumiečiu, kuris tą košę užvirė, ir toliau šią bylą kuria. Dukra nė vieno sykio nebuvo pabėgusi iš namų, išskyrus tą laikotarpį, kai ji išvažiavo į Vokietiją apsvaiginta psichotropinėmis medžiagomis. Ją apsvaigino ir neaišku kokiais tikslais į Vokietiją išsiuntė saugumiečiai. Šiaip taip ją parsigabenome namo, o tada šie vėl ją įtraukė į tą tinklą – išnuomojo butą, apsupo saugumo agentais ir orientavo į tokias kalbas. Aš dar jai sakau, kad ji šaunuolė – ilgą laiką sugebėjo jiems atsispirti. Dabar ilgą laiką ji slėpėsi nuo jų, nes jie tiesiog lipo ant kulnų, kad ši išvažiuotų“, - piktinosi V.Kusienė.

Beje, kiek žinoma, moterys pačios pirmos kreipėsi į VSD, kurį dabar kaltina.

Vos tik 18-os sulaukusi E.Kusaitė išvažiavo į Vokietiją ir ten apsigyveno čečėnų šeimoje. Jokių žinių iš merginos nesulaukusios moterys, kreipėsi į VSD. Tai portalui 1diena.lt patvirtino ir E.Kusaitės teta I.Jeleniauskaitė. „Taip kreipėmės, darėme viską, kad ją iš tos Vokietijos ištraukti, bet, matote, kaip gavosi“, - pirmadienio vakarą prie Generalinės prokuratūros aiškino moteris. Ji čia buvo atėjusi pasitarti su bado akciją surengusiais Drąsiaus Kedžio šalininkais dėl galimo prisijungimo.

Kėlė sumaištį

Antradienio teismo posėdį stebėjo E.Kusaitės šeimos nariai ir rėmėjai, jos palaikyti atvyko keturi D.Kedžio šalininkai, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, Seimo narys, konservatorius Rytas Kupčinskas, disidentė Nijolė Sadūnaitė.

Susirinkusieji, garsiai laidė replikas ir  trukdė teisėjai nagrinėti bylą, nešokinėti iš vietos ir kalbėti tik tada kai jai bus suteiktas žodis, teisėja kelis kartus įspėjo ir pačią E.Kusaitę. „Jūs mažiau kalbėkite, tada girdėsite“, - neiškentė teisėja, kai susirinkusieji pradėjo rėkti, jog nieko negirdi, ką sako prokuroras.

Daugiausia kandžių replikų sulaukė J.Laucius. „Pamatysi, ir tavo dukrai taip atsitiks, tik daug blogiau“, - pareiškė jam pro šalį ėjusi N.Sadūnaitė. „Bėk bėk, bijok mūsų“, - suriko kažkuris iš E.Kusaitės šalininkų prokurorui išeinant iš teismo pastato.


Šiame straipsnyje: Eglė Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių