Teismui perduota byla dėl piktnaudžiavimo tarnyba

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius baigė ikiteisminį tyrimą dėl galimų nusikaltimų valstybės tarnybai, nuosavybei ir turtinėms teisėms, finansų sistemai ir valdymo tvarkai, susijusiai su dokumentų klastojimu, Utenos vienoje viešojoje įstaigoje. Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Nusikalstamų veikų padarymu - piktnaudžiavimu tarnyba siekiant asmeninės naudos, sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu įtariami viešosios įstaigos, sostinės vienos bendrovės, individualios įmonės direktoriai ir vienas fizinis asmuo.

Viešosios įstaigos direktorė V. S. įtariama galimu piktnaudžiavimu tarnyba, sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu, bendrovės direktorius V.N., individualios įmonės vadovas A.K. ir vilnietis M.P. - sukčiavimu ir dokumentų klastojimu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, viešosios įstaigos direktorė įtariama galimai veikusi organizuota grupe su sostinėje esančių vienos bendrovės ir personalinės įmonės vadovais bei dirbančiu pagal individualios veiklos pažymą asmeniu parengiant ir vykdant planą apgaule įgyti svetimą įstaigos turtą. Tam galėjo pasitarnauti organizuotas fiktyvus konkursas, suklastoti dokumentai, padarytos kitos nusikalstamos veikos, tarp kurių pagal suklastotus dokumentus tų asmenų naudai apgaule buvo įgytas didelės vertės įstaigos turtas. Direktorė taip pat įtariama padariusi kitas veikas - galimai neteisėtai ėmusi atlyginimą už neatliktą darbą, priėmusi į darbą realiai nedirbusius asmenis.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti įrodymai rodo, kad nebuvo paisoma viešosios įstaigos įstatų reikalavimų - įsigyti tik jos veiklai reikalingą turtą, naudoti lėšas įstatuose numatytiems tikslams ir uždaviniams įgyvendinti, nebuvo vykdomas pagrindinis administracijos uždavinys - efektyviai organizuoti darbą, saugoti įstaigos turtą ir tikslingai jį naudoti. Dėl nusikalstamų veikų - piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi veikiant priešingais tarnybai interesais ir siekiant turtinės naudos galimai padaryta didelė turtinė ir neturtinė žala, pasikėsinta į viešas paslaugas teikiančios įstaigos prestižą“, - teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Saulius Daunoravičius.

Pasak prokuroro, padarytose nusikalstamose veikose yra požymių nusikaltimų, numatytų Baudžiamojo kodekso straipsniuose dėl piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos, baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų. Tas, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Panevėžio apygardos prokuratūros skyrių prokurorai šiemet per penkis mėnesius perdavė nagrinėti teismui 56 baudžiamąsias bylas.


Šiame straipsnyje: korupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių