Teismui nepavyko atversti advokato S.Novikovo nužudymo bylos

Vilniaus apygardos teismui ketvirtadienį nepavyko pradėti nagrinėti advokato ir sostinės tarybos nario Sergejaus Novikovo nužudymo bylos.

Į posėdį susirinkus proceso dalyviams paaiškėjo, kad į posėdį neatvyko vieno kaltinamųjų Jono Dambrausko advokatas. Jis užsiėmęs kitoje byloje Panevėžyje, jos posėdžio data, kuri buvo paskirta dar birželį, sutapo su šia baudžiamąja byla.

Nesant kaltinamojo gynėjo, teismas bylos nagrinėti negalėjo ir atidėjo spalio 31 dienai.

Garsaus teisininko nužudymo bylą nagrinės trijų teisėjų kolegija, kuriai pirmininkaus buvęs generalinis prokuroras, o dabar teisėjas Algimantas Valantinas.

Į posėdį atvyko nužudytojo našlė Marija Novikova su advokatu, anksčiau dirbusiu Generalinėje prokuratūroje prokuroru, Algimantu Kliunka.

„Aš noriu tikėti“, - žurnalistams sakė nužudytojo našlė, paklausta, ar tikisi, kad teisme bus pasiektas teisingumas.

Byloje yra dar vienas nukentėjusysis. Marius M. teismui pranešė, kad gyvena ir dirba Didžiojoje Britanijoje ir prašo nagrinėti bylą jam nedalyvaujant. Manoma, kad Marius M. galėjo nukentėti finansiškai nuo bylos kaltinamųjų.

Vilniaus apygardos prokuratūra ir policija rugpjūtį baigė tirti baudžiamąją 19 tomų bylą dėl žinomo teisininko nužudymo bei galimų finansinių nusikaltimų laidojimo versle ir perdavė nagrinėti teismui.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusių prokurorų, surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad advokato nužudymą iš savanaudiškų paskatų galėjo suorganizuoti Vilniaus laidojimo rūmų direktorius bei Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas Vitalijus Gasperovičius, o jį įvykdė buvęs boksininkas Jonas Dambrauskas.

Pasak prokuratūros, šie asmenys jau anksčiau teisti už kitus nusikaltimus. Abu vyrai lydimi konvojaus ir surakinti antrankiais ketvirtadienį buvo atvežti į teismo posėdį.

V.Gasperovičius taip pat kaltinamas beveik pusės milijono litų iššvaistymu, sukčiavimu ir dokumentų suklastojimu.

Byloje yra dar du kaltinamieji - Vladislavas T. ir Tatjana K. Jie kaltinami tik finansiniais nusikaltimais, t.y. sukčiavimu, dokumentų klastojimu.

Bylos tyrimui vadovavęs prokuroras Mindaugas Bliuvas BNS yra sakęs, kad šiame tyrime buvo ir daugiau įtariamųjų, tačiau jie padėjo teisėsaugai išaiškinti nusikaltimus, todėl atleisti nuo atsakomybės.

„Tyrimas truko apie metus. Tai labai greitai (ištirta - BNS) byla, tai juk finansiniai nusikaltimai - turto iššvaistymai, sukčiavimai, dokumentų klastojimas“, - BNS sakė prokuroras.

Šią bylą tyrė ne tik policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdyba, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

47-erių S.Novikovo kūnas su durtine žaizda krūtinėje rastas pernai birželio 1-osios pavakare Vilniaus centre esančioje K.Kalinausko gatvėje, netoli banko ''Citadele„. Advokato praktika S.Novikovas vertėsi 21 metus, dirbo advokatų kontoroje “Novikov, Baranskis ir partneriai". Į savivaldybės tarybą jis pateko pagal Darbo partijos sąrašą, tačiau partijos nariu nebuvo. Advokatas buvo vedęs, turėjo tris vaikus. Išrinktas į Vilniaus tarybą deklaravo turintis įvairaus turto už daugiau nei 3 mln. litų.

Manoma, kad S.Novikovo nužudymas susijęs su ritualinių paslaugų verslu - bijota, kad S.Novikas perims verslą į savo rankas ir, pradėjęs tikrinti finansinius dokumentus, pamatys nusikalstamus finansinius sandorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisininkas

Teisininkas portretas
Kokia geda, kad advokatu klana papildo tokie prisidirbe personazai kaip pociai, kalaciai, kliunkos, jaseviciai, zarkovai ir t.t. Didziule geda LR Advokaturai ir jos prievaizdui Papirciui. Veliau Meskauskaite per radija aimanuoja, kad sumazejo pajamos is advokato veiklos :) Nauji kadrai tipo "negali" islaikyt kvalifikaciniu egzaminu, o sovietiniai juristai be egzaminu patampa advokatais. Kur ziuro Grybauskaite ir Svarinskas ? O pakraupe nuo kainu ir nekompetencijos klientai bega pagalbos i "Teisininku ordinus" ar Teisininku biurus, kur uz bulviu maisa galima susideret del ieskinio teisman :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių