Teismas sušvelnino bausmes Šiaulių vaistininkės žudikams

Lietuvos apeliacinis teismas truputį sušvelnino bausmes vyrams, nužudžiusiems Šiaulių vaistininkę.

Viktoras Mula (g. 1952 m.) ir Šarūnas Juodžbalis (g. 1971 m.) vietoj 20 metų kalės 18 metų, Andrius Skėris (g. 1980 m.) vietoj 19 metų - 17 metų, o Markas Kardišauskas (g. 1979 m.) vietoj 14 metų laisvės atėmimo įstaigoje praleis 13 metų, pranešė teismas.

Bausmės nuteistiesiems pakeistos dėl neteisingo baudžiamojo įstatymo taikymo bendrinant jiems paskirtas bausmes.

Keturi vyrai nuteisti už žmogaus nužudymą dėl savanaudiškų paskatų bei plėšimą. Šie du nusikaltimai kvalifikuoti kaip idealioji sutaptis, t.y. viena veika vyrai padarė du nusikaltimus, numatytus skirtinguose Baudžiamojo kodekso straipsniuose. Esant idealiajai sutapčiai, bausmės už atskiras veikas bendrinamos griežtesne bausme apimant švelnesnę. Tuo metu pirmosios instancijos teismas šio įstatymo reikalavimo nesilaikė, ir bausmes skyrė jas iš dalies sudėdamas, t.y. neteisingai pritaikė įstatymą ir paskyrė neteisingas bausmes.

Nors M.Kardišauskas nebuvo padavęs apeliacinio skundo, tačiau keičiant bausmių subendrinimo būdą kitiems nuteistiesiems, nuosprendis sušvelnintas ir jam.

Nuosprendis dėl civilinių ieškinių nepakeistas – nuteistieji nužudytosios artimiesiems privalės atlyginti daugiau nei 10 tūkst. turtinę ir 120 tūkst. neturtinę žalą.

Minėta ketveriukė nuteista už tai, kad prieš 12 metų Šiauliuose apiplėšė ir žiauriai nužudė moterį, gerai mieste žinomą vaistininkę. Moters jie patykojo prie namų durų, apsvaigino ją, įtempė į namus ir nušovė. Iš moters namų jie išsinešė juvelyrinius dirbinius, iš kiemo išsivarė jos automobilį.

Vienas šio nusikaltimo organizatorių A.Skėrio tėvas mirė pataisos namuose bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme. Jis ten atliko bausmę už kitus nusikaltimus.

Apeliaciniame skunde A.Skėris prašė jį išteisinti arba sumažinti jam paskirtą bausmę. Š. Juodžbalis prašė panaikinti nuosprendį ir bylą nutraukti. V.Mula prašė jo bylą nagrinėti iš naujo. Pastarojo gynėjas prašė perduoti bylą nagrinėti iš naujo arba V.Mulą išteisinti. Visi apeliantai kritikavo nuteistojo M.Kardišausko duotus parodymus ir laikė juos melagingais, manė, kad teismas negalėjo jais remtis pripažįstant kitų nuteistųjų kaltę.

M.Kardišauskas vienintelis pripažino savo kaltę ir davė parodymus, apkaltinančius bendrininkus V.Mulą, A.Skėrį bei Š.Juodžbalį.

Šis Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rj

rj portretas
truksta zodziu .supuvusi ta musu teisesauga .juos pacius reikia teist
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių