Teismas priėmė nagrinėti Lietuvos gėjų lygos skundą dėl eitynių

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) ketvirtadienį nutartimi priėmė nagrinėti asociacijos Lietuvos gėjų lyga (LGL) skundą dėl liepos mėnesį planuojamų eitynių sostinės centre.

Asociacija LGL kreipėsi į teismą, prašydama panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos sausio 16 dienos įsakymo dalį, kuria buvo pakeista organizatorių eitynėms Vilniuje pasirinkta vieta, ir prašo teismą įpareigoti savivaldybę nedelsiant pašalinti padarytą pažeidimą ir suderinti planuojamų eitynių organizatorių nurodytą vietą - nuo Odminių gatvės. Gedimino prospektu Lukiškių aikštės link.

LGL mano, kad savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo įsakymo dalis, kuriuo buvo leista liepos 27 dieną LGL organizuoti eitynes nuo automobilių stovėjimo aikštelės prie „Forum Palace“ einant Upės gatve iki automobilių stovėjimo aikštelės prie viešbučio „RadissonBlu“, o ne Gedimino prospektu, yra neteisėtas, prieštaraujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos ir Konstitucijos nuostatoms.

LGL sausio 11 dieną pateikė prašymą savivaldybei dėl eitynių „Už lygybę“- jame buvo nurodyta, kad dalyviai nori rinktis aikštelėje tarp Odminių, Šventaragio ir Gedimino prospekto, priešais „Amberton“ viešbutį. Kolona judėtų nuo Odminių gatvės, Lukiškių aikštės link, Lukiškių aikštėje būtų sakomos kalbos.

Tuo tarpu savivaldybė nusprendė, kad LGL organizuojamos eitynės liepos 27 dieną, kuriose žada dalyvauti 800 žmonių, 12 val. galėtų prasidėti dalyviams renkantis automobilių stovėjimo prie „Forum Palace“ - tai yra visai kitoje vietoje, nei prašė pareiškėjai.

LGL dar kartą kreipėsi į savivaldybę ir gavo atsakymą, kad viešosios tvarkos ir saugumo prasme palankesnė vieta yra nurodyta savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo įsakyme.

Kaip skunde teigia pareiškėja, įsakymo dalis, kuriuo eitynės išstumtos iš centrinės sostinės dalies, prieštarauja eitynių tikslui - homoseksualių, biseksualių ir transseksualių žmonių teisių įgyvendinimui, siekiant atkreipti valstybės ir visuomenės dėmesį į šią socialinę grupę, jos integravimąsi į visuomenę.

LGL mano, kad savivaldybės motyvas yra nepagrįstas, o valstybė negali nevykdyti įspareigojimų pagal galiojančias tarptautines sutartis, jeigu pripažįsta, kad negali užtikrinti mažumų saugumo ir teisių.

Lietuvos gėjų lyga prašo teismo nagrinėti bylą skubos tvarka.

Pasak VAAT pranešimo, Vilniaus miesto savivaldybės administracija iki kovo 7 dienos įpareigota pateikti teismui atsiliepimą į skundą ir bylai nagrinėti reikalingus dokumentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kur

kur portretas
visi komentarai? :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių