Teismas liepė skubiai paimti D.Kedžio dukrą iš senelių namų

Drąsiaus Kedžio dukra turi būti paimta ir grąžinta motinai. Nesvarbu ar ji yra pas N.Venckienę, ar pas senelius - teigia Bronius Varsackis.

Prieštaringai vertinamą sprendimą grąžinti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei nusprendęs grąžinti teisėjas B.Varsackis ketvirtadienį pateikė antstolio Mareko Petrovskio prašytą išaiškinimą, kurių asmenų atžvilgiu turėtų būti vykdoma nutartis.

Teisėjo teigimu, mergaitė turi būti paimta iš namų ir grąžinta motinai ir visai nesvarbu, ar ją dabar prižiūri globėja Neringa Venckienė, ar seneliai. Jos teigimu, pasiaiškinimų, kad to negalima padaryti dėl kažkieno ligos, nėra priežastis nevykdyti teismo sprendimo. "Jis turi būti įvykdytas skubiai", - pabrėžė B.Varsackis.

Su teismo antstoliu portalui susisiekti nepavyko. Pasak jo padėjėjos, anstolis priėmė kažkokį sprendimą ir kažkur skubiai išvyko. Ji negalėjo pasakyti, ar jis išskubėjo į Garliavą vykdyti teismo nutarties. "Jis mums nieko nepaaiškino", - sakė moteris.

Anksčiau anstolis galvojo šią nutartį įvykdyti kitokiomis teisinėmis priemonėmis, derybų keliu ir net galvojo sustabdyti nutarimo vykdymą kol N.Venckienė serga, tačiau kaip jis pasielgs dabar neaišku.

Rengiamas abiejų šalių pokalbis

Kada bus priimtas sprendimas sustabdyti ar ne nutarties vykdymą, nežinoma. Kaip portalui paaiškino M.Petrovskio padėjėja, yra laukiama nutartį priėmusio Kėdainių rajono apylinkės teismo išaiaškinimo, kieno atžvilgiu turėtų būti atliekami veiksmai.

Tokio išaiškinimo M.Petrovskis paprašė antradienį, mat teisėjo B.Varsackio nutarties rezoliucinėje dalyje tik parašyta, kad mergaitė turi būti perduota L.Stankūnaitei, tačiau kas turėtų šią nutartį vykdyti, nekalbama. Dabar N.Venckienei atsidūrus ligoninėje, mergaitę prižiūri jos seneliai.

Kėdainių teismas šį M.Petrovskio prašymą nagrinėjo ketvirtadienį, tačiau anstolis išaiškinimo dar negavo. Kol kas M.Petrovskis yra priėmęs patvarkymą – visos suinteresuotos šalys bus kviečiamos į pokalbį prie bendro konsultacijų stalo.

Gali įvykti be N.Venckienės

Tiksli abiejų šalių sustikimo data dar nepaskirta, tačiau teigiama, kad susitikimas turėtų įvykti artimiausiu laiku. Šiame susitikime taip pat turės dalyvauti Vaikų teisių apsaugos skyriaus specialistai bei psichologai, kurie vėliau turės pateikti išvadas ir pasiūlymus kaip įmanoma vykdyti teismo nutartį.

Greičiausiai nebus laukiama, kol N.Venckienė pasveiks, jos interesams turės atstovauti kažkas kitas. Neringos sveikata sušlubavo jau po brolio mirties. Nedarbingumo pažymėjimą ji turi nuo balandžio 26 d. “N.Venckienė serga, o mes dirbame. Negaliu komentuoti ką mes galvojame apie situaciją Garliavoje, tai būtų neetiška“, - sakė Kauno apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininkas Arūnas Rudzinskas.

Kraštutinių priemonių nesiims

„Norime nuraminti visus susirūpinusius dėl Garliavoje globojamos mergaitės būklės. Jokiais antstolio veiksmais nesiekiama padaryti šiai mergaitei naujos skriaudos“, – teigia Lietuvos antstolių rūmų prezidiumo pirmininkė Inga Karalienė.

Pasak jos, kraštutinių priemonių taikymas šioje istorijoje gali ne padėti, o atvirkščiai – pakenkti vaikui. „Jeigu vaikas gyvena normaliomis sąlygomis ir nepatiria realios grėsmės, antstoliai visada ieško kompromisinio sprendimo vykdymo būdo“, - pabrėžė I.Karalienė.

B.Varsackis galėjo būti šališkas

Ketvirtadienį Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį grąžinti L.Stankūnaitei apskundė ir Kauno miesto vaiko teisių skyrius kartu su Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi Vygantu Gudėnu.

„Ką reiškia nedelsiant vykdyti nutartį? Teismas galėjo nustatyti konkretų terminą, per kurį galima įvykdyti nutartį ar laikotarpį, per kurį galima apskųsti nutartį. To nepadarius, kilo aistros ir toliau auga nepasitikėjimas teisėsauga“, - kalbėjo V.Gudėnas.

Tuo tarpu mergaitės globėjos N.Venckienės vyras Aidas Venckus teigia, kad B.Varsackis iš viso negalėjo nagrinėti šios bylos. Vos porą metų teisėju dirbantis B.Varsackis anksčiau buvo advokatas Kaune, jis yra dalyvavęs ne vienoje byloje, kurią nagrinėjo N.Venckienė.

Dėl šios priežasties ir galimo šališkumo N.Venckienė pareikalavo teisėją nusišalinti, tačiau šis nenusišalino, to nepadarė ir teismo pirmininkas Vitalijus Kondratjevas.

„Jie buvo susitikę ir Neringai dirbant Kauno apylinkės ir apygardos teismuose, dalyvavo ne viename teismo posėdyje, todėl jis negalėjo nagrinėti bylos, kurioje mergaitės įstatyminė atstovė yra N.Venckienė“, - teigė A.Venckus, ketvirtadienį nepagailėjęs piktų žodžių ir anstolio M.Petrovskio atžvilgiu.

A. Venckaus teigimu, antstolis teismo nutartį galėjo įteikti jam darbo vietoje, kaip tai numato Civilinio proceso kodeksas, bet to nepadarė ir per visas šias dienas net nebandė su juo susisiekti.

Kada Panevėžio apygardos teismas nagrinės N.Venckienės ir Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos skundus, dar neaišku. Pasak šio teismo atstovės Jolitos Gudelienės, N.Venckienės skundas jau gautas, Kauno vaiko teisių tarnybos – ne. Negauta ir byla iš Kėdainių rajono apylinkės teismo.

„Kol nėra bylos, teismas nelabai ką gali planuoti. Viską stengsimės daryti kuo įmanoma greičiau“, - patikino J.Gudelienė.

Kad šie skundai turi būti išnagrinėti kiek įmanoma greičiau ketvirtadienį pareiškė ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 

Streaming live video by Ustream


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių