Teismas imsis skundo dėl „darbiečių ir „tvarkiečių" jungtuvių

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį ketina nagrinėti Generalinės prokuratūros prokuroro Sauliaus Versecko skundą dėl žemesnės instancijos teismo nutarties, kuria buvo atmestas jo prašymas dėl Darbo partijos veiklos apribojimo neleidžiant jai jungti sus kita parlamentine partija.

Prokuroras apygardos teismo prašė apriboti partijos veiklą ir taip jai neleisti jungtis su partija „Tvarka ir teisingumas“, nes jo manymu, tokiu atveju Darbo partija išnyktų ir jos nebebūtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Prašoma panaikinti apygardos teismo nutartį, kuria atmestas prašymas ir patenkinti mūsų prašymą - apriboti partijos veiklą, kad nebūtų, likviduota ar reorganizuota kaip juridinis asmuo. Manome, kad yra pagrindas taikyti tokią procesinę prievartos priemonę“, – yra sakęs S. Verseckas.

Lietuvos apeliacinio teismo raštinėje BNS informavo, kad skundą dėl procesinės prievartos priemonės nagrinės trijų teisėjų kolegija.

Apeliacinio teismo nutartis bus galutinė ir neskundžiama.

Vilniaus apygardos teismas prokuroro prašymą atmetė, pareikšdamas manantis, jog kliūčių reorganizuoto juridinio asmens baudžiamajai atsakomybei nėra.

Vilniaus apygardos teismas taip pat paskelbė, kad pagal įstatymus, naujas juridinis asmuo trejus metus bus atsakingas už Darbo partijos veiksmus.

Pasak teisėjų kolegijos primtos nutarties, jeigu susijungus Darbo partija ir „Tvarka ir teisingumas“, būtų įkurtas naujas juridinis asmuo, jam būtų galima taikyti baudžiamąją atsakomybę dar trejus metus ir po jo įkūrimo.

Prokuroro manymu, keliamas klausimas, ar tos normos taikytinos baudžiamajame procese, nes Vilniaus apygardos teismas rėmėsi civilinio proceso normomis ir taikė jas baudžiamajame procese.

„Aukštesnysis teismas patikrins tą nutartį ir pasakys galutinį atsakymą“, - BNS yra sakęs S. Verseckas.

Prašymą dėl partijos veiklos apribojimo prokuroras pateikė netrukus po to, kai Darbo partija pradėjo derybas dėl jungimosi su „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

Skelbiama, kad jungiamasis suvažiavimas gali įvykti balandžio pabaigoje.

Baudžiamoji byla dėl galimos „juodosios buhalterijos“ toliau turėtų būti nagrinėjama kovo 18 dieną.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arunas

arunas portretas
Palaukim penktadienio ir viskas stos į savo vietas.

ot

ot portretas
Nesuprantu kokiu tikslu prokuroras verseckas taip kisasi i partiju jungimasi, kiek partiju jungiasi ir niekados niekam nebuvo idomu,o jos irgi nebuvo ,, sventos''. Si visa kose verda ,kad R. Paksas nepakliutu atgal i valdzia. Todel imasi bet kokiu priemoniu, vadinasi dauguma zmoniu klydo snekedami apie R.Paksa , jeigu jo dar ir dabar daugelis paniskai bijo. Su A.Butkevyciumi jau pasimokem..,,.dirbsiu tik zmonem ju gerovei'', o gavosi didelis snypstas rinkejams.

Lietuvos pilietis

Lietuvos pilietis portretas
Didesnio marazmo sugalvoti negalima. Nuo kada visuomeninių organizacijų veiklą pradėjo kooreguoti teismai? Ar kuri iš tų partijų tiek prasikalto, kad pakenkė Lietuvos saugumui, nepriklausomybei ar pridarė milijardinių finansinių nuostolių? Kaltinami atskiri asmenys. Prie ko čia partijų jungimosi klausimai? Matomai ne juokais išsigando socdemai ir konservai rimto būsimo konkurento. Juokinga - teismai lyg turėtų būti nepolitizuoti, bet, kišdamiesi į partijų veiklą, patys daro šią bylą politinę.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių