Teismas Darbo partijos byloje jau paskelbė pusę bylos medžiagos

Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos (DP) vadinamosios juodosios buhalterijos byloje paskelbė jau daugiau nei pusę visos bylos medžiagos.

Penktadienio rytą toliau skelbta specialisto išvada dėl partijos ūkinės-finansinės veiklos.

Paskelbtais duomenimis, iš neapskaitytų pinigų finansuotas „darbiečių“ turas per Lietuvą, jaunimo organizacija „Darbas“, įtariama, kad partija į oficialią apskaitą neįtraukdavo ir reklamai skirtų lėšų.

Specialisto išvada baigta skaityti ir iš viso paskelbta medžiagos iš daugiau nei 80-ties tomų.

Generalinė prokuratūra teismui perdavė 155 bylos tomus, tačiau nagrinėjant bylą teisme medžiagos padaugėjo iki 164 tomų.

Manoma, kad penktadienį, pasibaigus posėdžiui, teismas prie DP bylos grįš sausio 22 dieną. Tokia posėdžio data suplanuota pagal iš anksto suderintą proceso dalyvių grafiką. Pagal šį grafiką, kiti posėdžiai numatyti sausio 29, 30 dienomis, taip pat vasario 1 dieną.

Posėdyje ketvirtadienį paskelbta specialisto išvada, kad DP 2004-2006 metais neapskaitė daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Teismas paskelbė specialisto išvadą dėl partijos ūkinės-finansinės veiklos 2004-2006 metais.

Iš bylos matyti, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) 2007 metais pranešė siunčianti prokurorui Sauliui Verseckui išvadą pagal jo prieš metus suformuluotą užduotį. Prokurorui buvo pateiktas 129 lapų dokumentas su priedais.

Paskelbta, kad neoficiali partijos buhalterė Nijolė Steponavičiūtė viename laiške Vitalijai Vonžutaitei rašo, kad iš V.U. gavo 480 tūkst. litų. Taip pat gauta ir daugiau sumų - kitą kartą 340 tūkst. JAV dolerių. DP per kelerius metus iš rėmėjų yra gavusi 3 mln. litų neapskaitytų pajamų.

Specialistai skelbia, kad DP muzikantams sumokėjo 118 tūkst. litų, tai rodo dokumentuose esančios lentelės, užfiksuotos datos, sumos.

Specialistai teigė, kad DP pažeidė Politinių partijų finansavimo ir Buhalterinės apskaitos įstatymus ir sistemingai vedė neoficialių lėšų apskaitą.

Teismo posėdyje taip pat paskelbta, kad nebegzistuojantis savaitraštis „Laikas“ skelbė publikacijas, kurios vertinamos kaip politinė reklama, tačiau nebuvo atitinkamai pažymėti.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė Vilniaus apygardos teisme teisiami, kad eidami vadovaujančias pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Sukčiavimu šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Spalio 26 dieną prokuroras S.Verseckas pateikė prašymą teismui kaltinimus perkvalifikuoti į sukčiavimą.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine.

DP byla teismą pasiekė dar 2008 balandžio 14 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių