Teismas atmetė N.Venckienės 10 tūkst. litų ieškinį valstybei (papildyta)

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį atmetė Neringos Venckienės skundą dėl globotinei neskirtos apsaugos.

Teismas nepagrįstu pripažino Drąsiaus Kedžio sesers, Kauno apygardos teismo teisėjos reikalavimą iš valstybės priteisti 10 tūkst. litų. Šių pinigų N.Venckienė reikalavo dėl Generalinės prokuratūros ir Lietuvos policijos departamento nutrauktos apsaugos D.Kedžio dukrai.

Mergaitei apsauga buvo nutraukta balandį, iškart po jos tėvo mirties, nors N.Venckienės nuomone, būtent tada, kai jos brolis, jos įsitikinimu, buvo nužudytas, mergaitės sveikatai ir gyvybei atsirado reali grėsmė.

Su panaikinta apsauga N.Venckienė nesutiko ir šį sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Liepos 23-ąją jos skundas buvo patenkintas, teismas konstatavo, kad apsauga D.Kedžio dukrai panaikinta neteisėtai.

Generalinė prokuratūra ir už mergaitės apsaugą atsakingas Kriminalinės policijos biuras šio teismo sprendimo aukštesnės instancijos teismui neskundė, tačiau į Venckų namus taip pat neskubėjo sugrįžti.

Porą mėnesių su N.Venckiene buvo deramasi, kad apsaugos vyrai mergaitę saugotų ne prie namo, o tame pačiame name, kur gyvena moters šeima ir jos globotinė. „Į mano namus jie daugiau nepateks, nes čia ne apsauga, o pasala“, - tada nuolat kartojo N.Venckienė ir bene kas savaitę bendravo su Kriminalinės policijos biuro pareigūnais, kurie vis žadėjo, kad mergaitė bus pradėta saugoti kitą, dar kitą savaitę, tačiau savo pažadų nevykdė.

Tik kai N.Venckienė Vilniaus apygardos administraciniam teismui įteikė skundą dėl teismo sprendimo nevykdymo ir pareikalavo materialinės kompensacijos, apsauga prie jos namų atsirado – rugsėjo 3 d. prie tvoros buvo pastatytas namelis, kuriame dieną – naktį budi apsaugos darbuotojai, o aplink namą įrengtos vaizdo kameros. „Apsauga atsirado tik po to, kai aš viešai pasakiau apie paduotą ieškinį“, - prisimena N.Venckienė.

Tačiau tuo moters problemos su apsauga nesibaigė. Rugsėjo 24 – ąją su šeima ir globotine susiruošusi į Juodkrantę, N.Venckienė sulaukė dar vieno akibrokšto – Kriminalinės policijos biuro pareigūnai nuo D.Kedžio dukters apsaugos pradžios pareiškę, kad mergaitę saugos tik Kaune ir jo rajone, tačiau tolimesnėse kelionėse už mergaitę yra atsakinga pati globėja, bandė šią kelionę išnaudoti savais tikslais.

N.Venckienei jie pasiūlė pasirašyti raštą, kad mergaitei apsauga iš viso nereikalinga, tačiau, kai globėja tai padaryti atsisakė, jie pakeitė ir savo planus. Buvo nuspręsta, kad apsauga lydės mergaitę į Juodkrantę, tačiau N.Venckienė su D.Kedžio dukra vyks apsaugos automobiliu, o jos vyras Aidas Venckus su sūnumi važiuos savu iš paskos.

„Kai jie nuo pernai metų spalio gyveno pas mus namuose ir kartu mūsų automobiliu vykdavo į visas šeimos šventes, kai būdavo vežiojami po miestą, mes buvome geri, o dabar mano vyrui ir mano sūnui neatsiranda vietos dešimties vietų automobilyje?“, - stebėjosi N.Venckienė.

Šį Kriminalinės policijos biuro pareigūnų sprendimą D.Kedžio sesuo įvertino kaip jai padarytą neturtinę žalą ir iš valstybės pareikalavo 5 tūkst. litų jai atlyginti.

Pirmadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas šios jos skundo dalies nenagrinėjo. Buvo nuspręsta šį ieškinį prijungti prie kitos bylos.

Šią teismo nutartį per 14 dienų galima apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. N.Venckienė sako šia teise pasinaudosianti. „Aš netikiu, kad man priteis reikalaujamą sumą, bet nutartį tikrai apskųsiu. Tegul jie negalvoja, kad gali būti nevykdomas teismo sprendimas ir už tai niekas neturi atsakyti“, - portalui 1diena.lt sakė N.Venckienė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių