Teismas apklausė buvusią V. Uspaskicho koncerno „Vikonda" sekretorę

Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjančiam Darbo partijos bylą, pirmadienį liudijo Seimo narės Loretos Graužinienės padėjėja, buvusi „Vikondos“ administratorė Giedrė Vitienė.

Prieš porą metų šią moterį apylinkės teismas pripažino kalta davus melagingus parodymus Darbo partijos byloje, kai ji dar buvo tiriama Generalinėje prokuratūroje. Teismas jai skyrė 3750 litų baudą. Nuosprendis yra įsiteisėjęs.

Per ikiteisminį tyrimą G. Vitienė teigė negalinti prisiminti, kad ji pasirašė prokurorų parodytus buhalterinius dokumentus. Tą patį ji pareiškė ir per pakartotinę apklausą, todėl buvo paskirta psichiatrinė ekspertizė, kuri jokių G. Vitienės atminties sutrikimų nenustatė.

Kasos išlaidų orderius ištyrę ekspertai nustatė, kad juos užpildė ir pasirašė buvusi L. Graužinienės padėjėja, todėl šiai buvo iškelta baudžiamoji byla.Kad neprisimena, ar pasirašė dokumentus G. Vitienė teigė ir posėdyje Vilniaus apygardos teisme.

„Neatsimenu, kad būčiau pasirašinėjusi (..), nepamenu, kad man būtų perdavinėjama“ - dažniausiai tokie liudytojos sakiniai skambėjo salėje, kai teisėjai rodė byloje esančius 2006 metų kasos išlaidų orderius.

Dokumentuose yra frazės: „D.u. ir premija Giedrei“, „2,5 tūkst. litų “Bavarija„ Giedrei“. Tačiau G. Vitienė teigė, kad jai nieko nežinoma apie grupės ''B'Avarija„, atlikėjo Žilvino Žvagulio koncertus.Teisme liudijęs buvęs grupės “B'Avarija„ narys Juozas Liesis teigė, kad jis su dviem kolegomis sutiko koncertuoti Darbo partijos rinkimų renginiuose praktiškai nemokamai - esą buvo sutarta, jog “darbiečiai„ apmokės tik kuro išlaidas. Anot jo, sutarta, kad už vieną koncertą bus mokama “po 100 su viršum litų".

Tuo metu baudžiamojoje byloje esantys išlaidų orderiai rodo, kad „B'Avarijai“ už vieną koncertą mokėta 2,5 tūkst. litų. Po tokią sumą esą išmokėta už koncertus Kazlų Rūdoje, Vilkaviškyje, Pakruojyje ir kitur.''Gal kam perduoti turėjote? Koks jūsų atlyginimas buvo?" - klausinėjo teisėjai G. Vitienės ir išgirdę, kad ji gaudavo apie 2 tūkst. litų algą, padarė išvadą, kad moteris turėtų prisiminti didesnes sumas, už kurias ji pasirašė.

34 metų G. Vitienė Kauno kolegijoje yra įgijusi buhalterinės apskaitos specialybę, 2003–2006 m. studijavo Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete, įgijo vadybos ir verslo administravimo bakalauro laipsnį. 2008 metais Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete įgijo paslaugų vadybos magistro laipsnį. 2006–2011 metias ji buvo Darbo partijos būstinės vadove.

Šioje byloje iš 330 liudytojų apklausta maždaug pusantro šimto, liudytojų apklausos prasidėjo šiemet vasarį.Generalinė prokuratūra dabartinį Darbo partijos pirmininką europarlamentarą V. Uspaskichą kaltina, kad jis 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją.

Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V.Vonžutaitė pavedė Nijolei Steponavičiūtei nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.Prokuratūros teigimu, Darbo partijos vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai Marinai Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterinį išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

V. Uspaskichas kaltinimus kategoriškai atmeta.Darbo partijos byla teisme yra puspenktų metų - ji teismui perduota 2008 balandį. Bylos posėdžiai nuolat buvo atidedami dėl kaltinamųjų sveikatos, gynėjų nedalyvavimo, jų keitimosi ir kitų priežasčių.Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui - Darbo partijai.Valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas yra užsiminęs, kad jeigu teismas priims apkaltinamąjį nuosprendį, partijai gali grėsti likvidavimas. Šiuo metu DP krečia skandalas dėl galimo rinkėjų papirkimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių