Teisiamųjų suole – PVM sukčiautojai

Akmenės rajono apylinkės teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dokumentų suklastojimu ir apgaulinga buhalterine apskaita pareikšti dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vadovui S.B., individualiosios įmonės savininkė N.M. kaltinama sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu, o jos brolis M.Ž., įmonėje dirbęs vadybininku, kaltinamas padėjęs apgaulingai tvarkyti apskaitą, suklastoti dokumentus, sukčiauti. Anksčiau jau teistas vyriškis šiuo metu yra suimtas įtarus finansiniais nusikaltimais ir teismo posėdžių laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad 2006 m. liepos-rugsėjo mėnesiais Mažeikiuose gyvenantis S.B., vadovavęs bendrovei „Vervedis“, suklastojo aštuonias medienos pirkimo-pardavimo sutartis, jose įrašydamas, kad rąstus įsigijo iš Žemaitijos gyventojų. Dokumentuose būdavo įrašyta, kad pirkta nuo 100 iki 900 kubinių metrų medienos ir už jos įsigijimą sumokėta nuo 18,5 iki 188 tūkst. litų. Ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad nė vienas asmuo iš Žemaitijos medienos bendrovei nepardavė ir pinigų negavo.

Analogiškai buhalterinės apskaitos dokumentus S.B. klastojo, kai 2006 metais vieną mėnesį vadovavo bendrovei „Ainesta“. Uždarųjų akcinių bendrovių „Vervedis“ ir „Ainesta“ suklastotos PVM sąskaitos faktūros buvo įtrauktos į N. M. individualiosios įmonės apskaitą. Dokumentų įtraukimas į buhalterinę apskaitą sudarė sąlygas įmonės savininkei N.M. apgaule išvengti 181 tūkst. 567 litų pridėtinės vertės mokesčio sumokėjimo valstybės biudžetui. Išaiškinta, kad trečiasis kaltinamasis M.Ž. padėjo apgaulingai tvarkyti bendrovių „Vervedis“ ir „Ainesta“ buhalterines apskaitas, klastoti dokumentus, bendrovių direktoriui S.B. nurodydavo, kokius tikrovės neatitinkančius duomenis apie medienos pirkimą ir pardavimą į juos įrašyti, kad įmonės savininkė N.M. išvengtų pridėtinės vertės mokesčio sumokėjimo valstybės biudžetui.

Už įvykdytus nusikaltimus kaltinamiesiems N.M. ir M.Ž. gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų, kaltinamajam S.B. - laisvės atėmimas iki ketverių metų.


Šiame straipsnyje: PVM grobstymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių