Teisėsaugininkai Henriko Daktaro laiškus skaitė pagrįstai

Teisėsaugininkams pagrįstai leista skaityti Kauno nusikaltėlių vadeiva vadinto H. Daktaro korespondenciją, ketvirtadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas.

Anot teismo, korespondencijos skaitymas buvo teisėtas ir pagrįstas, susirašinėjimo cenzūra - pagrįsta.

H.Daktaras ir jo gynėjas Kristupas Ašmys Vilniaus apygardos teismui skundė Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nutartis, kuriomis leista teisėsaugininkams susipažinti su H.Daktaro laiškuose esančia informacija nuo lapkričio 23-iosios iki gegužės 19-osios. Teismas neleido tik susipažinti su laiškais, rašytais advokatui ir įvairioms institucijoms.

K.Ašmio nuomone, rinkti informaciją skaitant korespondenciją galima tik tuomet, kai yra žinių apie rengiamą ar daromą nusikaltimą, be to, tiksliai neaišku, kurie pareigūnai susipažįsta su laiškais, o pati laiškų kontrolė esą atlikta nesilaikant įstatymų.

Be to, jis pabrėžė, kad Lietuva yra pralaimėjusi bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl panašių įvykių, ten konstatuota, kad tokia priemonė, kaip laiškų skaitymas, nėra būtina.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, H.Daktaras įtariamas Rimanto Ganusausko, Arvydo Vilčinsko ir Roberto Borcherto nužudymu itin žiauriai kankinant.

Taip pat jis įtariamas su Egidijumi Abariumi 1993-2001 metais vadovavęs nusikalstamai grupuotei, ginklų sprogmenų ir šaudmenų neteisėtu laikymu, kėsinimusi nužudyti Raimundą Petraitį, įvairiais turto pagrobimais, prievartavimais, smurto naudojimu bei grasinimais.

H.Daktaras laikomas suimtas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Suėmimą 52 metų H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada "Henytė" pasislėpė. H.Daktaras sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną. Jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.


Šiame straipsnyje: Henrikas Daktaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių