Teisėsaugininkai Alytaus rajone aptiko nelegalų mėsos gamybos cechą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai kartu su Vilniaus apygardos prokuratūra, atlikę kratas Alytaus rajone, Balninkų kaime, vieno iš įtariamųjų ūkiniame pastate ir namo patalpose aptiko mėsos gamybos cechą.

Pasak FNTT, pastatuose buvo įrengtos pjaustymo, sūdymo, šaldymo, rūkytų gaminių laikymo patalpos ir rūkykla mėsai rūkyti.

Pareigūnai iš viso rado beveik toną įvairių mėsos gaminių: daugiau nei 800 kilogramų sūdytų lašinių, kumpių, šoninės ir nugarinės, daugiau kaip 117 kilogramų parūkytų lašinių, kumpių, šoninių, nugarinių ir dešrelių, 15 kilogramų vytintų dešrelių ir 38 kilogramų lašinių. Be to, rasti ir paimti įvairūs dokumentai, susiję su žalios mėsos įsigijimu, liudijantys apie stambų mėsos perdirbimo mastą.

Nustatyta, kad gaminant mėsą ceche nebuvo laikomasi elementarių higienos reikalavimų, pavyzdžiui, vytintos dešros buvo gaminamos tam visiškai nepritaikytoje katilinėje, esančioje namo rūsyje.

Įtariamieji neturėjo jokių būtinų leidimų verstis tokia veikla, nebuvo įsteigę įmonės ir nuo pagamintos produkcijos nemokėjo į valstybės biudžetą jokių mokesčių. Įtariama, kad visa pagaminta mėsa nelegaliai, be apskaitos dokumentų, buvo parduodama įtariamųjų namuose bei Alytaus miesto turgavietėse. Mėsos gamyba nebuvo fiksuojama apskaitos dokumentuose, todėl šiuo metu nustatinėjamas tikrasis prekybos mastas bei nesumokėtų mokesčių dydis.

Atliekamame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla, neturint licencijos, pareikšti dviem asmenims, Jiems taip pat paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti ir dokumentų paėmimas.

FNTT tyrėjai taip pat analizuoja įtariamųjų ir jų šeimos narių turimą didelės vertės turtą, tikrindami, ar jų turimas turtas atitinka oficialiai gaunamas pajamas. Nustačius, kad turimo turto vertė neatitinka gaunamų pajamų, gali būti pradėtas tyrimas ir dėl neteisėto praturtėjimo.

Per šiuos metus FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėjai atskleidė jau antrą nelegaliai veikusį mėsos gamybos ir realizavimo tinklą Alytaus regione. Prieš tris mėnesius buvo išaiškintas Alytuje veikęs nelegalus mėsos gamybos cechas ir jo produkcijos realizavimo tinklas miesto turgavietėse. Šio tyrimo metu išaiškinta, kad per 2010-2011 metus, prekiaujant mėsa be apskaitos dokumentų, į valstybės biudžetą nesumokėta daugiau kaip 100 tūkstančių litų pridėtinės vertės mokesčio.


Šiame straipsnyje: FNTTmėsa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių