Tarptautinėje PVM grobstymo byloje - net 41 įtariamasis

Lietuvos teisėsaugininkai išaiškino nusikalstamą tarptautinę grupuotę, kuri sukčiaudama bandė išvengti daugiau nei 1,7 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Įtarimai šioje byloje jau pareikšti 41 asmeniui, prokurorai teigia, kad jų gali būti ir daugiau.

Pasak tyrimą atliekančių Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Juliaus Rėksnio, šis tyrimas buvo atliekamas kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnais.

Gavus tam tikros informacijos apie galimą nusikalstamą veiką, pareigūnai pradėjo įtariamuosius stebėti, aiškinosi jų tarpusavio ryšius ir kiekvieno vaidmenį sukčiavimo istorijoje. Spalio pradžioje jis išaugo į baudžiamąją bylą.

Buvo išsiaiškinta, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje registruotos, tačiau jokios realios veiklos nevykdžiuusios įmonės išrašydavo PMV sąskaitas faktūras daugiau nei 20 realiai Lietuvoje veikiančių subjektų, pagrindia užsiimančių statybų, informacinių technologijų ir konsultavimo verslu.

Šios įmonės iš fiktyvių tariamai pirkdavo statybines medžiagas, statybos ir kitokias paslaugas, tačiau realiai, pasak prokuratūros 1-ojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Aido Dzikaro, tik plaudavo pinigus. Skaičiuojama, kad tokių netikrų sandorių buvo sudaryta už maždaug 10 mln. litų.

Tyrimo metu aiškėją, kad taip šios įmonės veiklą vykdė apie 2 metus.

Bendros FNNT, prokurorų ir Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos operacijos metu Vilniuje ir Kaune buvo sulaikytas 41 asmuo, organizavęs arba bendrininkavęs grobstant PVM, tarp jų daugiau nei 30 realia veikla užsiimančių įmonių vadovų.

Nors, kol vyksta ikiteisminis tyrimas prokurorai neatskleidžia šių įmonių pavadinimų, tačiau pripažįsta, kad kai kurios iš jų yra gana didelės ir žinomos. „Kai kurių įmonių metinė nusikalstama apyvarta siekė 1- 2 mln. litų, kai kurios jų aktyviai dalyvavo programose siekiant gauti ES paramą“, - kalbėjo 1-ojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroras Vytautas Kukaitis.

Pasak prokurorų, tarp suimtųjų yra ir pora užsieniečių, manoma, kad tyrimui tęsiantis jų gali būti ir daugiau. “Yra nustatyta ir daugiau organizuotos grupuotės narių, jų ieškoma”, - sakė V.Kukaitis.

Iš 41 asmens, kuriems yra pareikšti įtarimai dokumentų klastojimu, apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu ir sukčiavimu mokesčių srityje, 11 įtariamųjų teismas yra leidęs suimti iki 3 mėnesių. Kitiems skirtos kitokios kardomosios priemonės - rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, dokumentų paėmimas, įpareigojimai registruotis policijoje.

Iš viso bendros operacijos metu atlikta daugiau nei 100 kratų įtariamųjų asmenų namuose ir transporto priemonėse. Jų metu rasta ir paimta kompiuterinė įranga, šaunamieji ginklai, dokumentai, kuriuose užfiksuota daug vertingos tyrimui informacijos.

Taip pat areštuota didelės vertės nekilnojamojo turto ir pinigų bankų sąskaitose. Prokurorų teigimu, jų pakaks atlyginti valstybei padarytą žalą.

„Šią nusikalstamą veiką darė itin protingi asmenys“, - pabrėžė prokurorai.


Šiame straipsnyje: FNTTsukčiavimas PVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių