Tariamos statybos atvedė į teisiamųjų suolą

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame Vilniuje veikiančios statybų bendrovės „Mažoji statyba“ direktorius R.B. įtariamas sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu ir dokumentų klastojimu.

Vilniaus 2-ajam apylinkės teismui perduotoje baudžiamojoje byloje paskaičiuota, kad bendrovės vadovas apgaule įgijo daugiau nei 320 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2003 m. rugsėjo - 2005 m. vasario mėnesiais R.B. į savo vadovaujamos bendrovės buhalterinę apskaitą įtraukė kelių jokios veiklos nevykdžiusių bendrovių dokumentus, kuriuose užfiksuoti melagingi duomenys apie atliktus statybos darbus Vilniuje.

Išaiškinta, kad į dabar jau bankrutuojančios statybų bendrovės buhalterinę apskaitą buvo įtrauktos suklastotos 42 sąskaitos faktūros, 69 kasos pajamų orderiai ir 6 PVM deklaracijos. Sukčiaujant buvo įgyta 328 tūkst. 879 litai PVM, kurį bendrovė privalėjo sumokėti į valstybės biudžetą.

Ikiteisminio tyrimo metu statybų bendrovė valstybei padarytą žalą atlygino.

Tai ne vienintelė teismui perduota byla, išskirta iš sudėtingos, daug epizodų apimančios baudžiamosios bylos, kurią tiria FNTT Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai kartu su Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra.

Analogiškoje baudžiamojoje byloje Vilniaus 2-asis apylinkės teismas pripažino kaltais juridinį asmenį UAB „Nestandartinė technologinė įranga“ ir jos direktorių V.B. Šie dar ikiteisminio tyrimo metu atlygino valstybei padarytą žalą - apgaule įgytą 179 tūkst. 934 litų PVM.

Teismo nuosprendžiu bendrovei skirtos 31 tūkst. 375 litų, o jos direktoriui V.B. - 23 tūkst. 375 litų baudos.

Nuosprendis apeliacine tvarka buvo apskųstas Vilniaus apygardos teismui, tačiau skundas atmestas ir paliktas galioti pirmosios instancijos nuosprendis.


Šiame straipsnyje: FNTTstatybosPVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių