„Swedbank" grasinęs susprogdinti vilnietis lieka už grotų

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį dar trims mėnesiams pratęsė suėmimo terminą banką „Swedbank“ susprogdinti grasinusiam vilniečiui Janui Kurickiui.

Nutartį dėl suėmimo paskelbusi teisėja Jūratė Damanskienė atkreipė dėmesį, kad neseniai už kitą nusikaltimą teistas J.Kurickis padarė naujus nusikaltimus, vienas iš jų yra sunkus. Už jį įstatymas numato ilgą laisvės laisvės atėmimo bausmę.

''Tai sudaro pagrindą abejoti, kad laisvėje nepadarys naujų nusikaltimų", - sakė teisėja. Pratęsdama suėmimo terminą ji taip pat pabrėžė, kad teismui perduotoje byloje neapklaustas nei kaltinamasis, nei kiti byloje minimi asmenys. Įstatymas numato galimybę skirti griežčiausią kardomąją priemonę, jei manoma, kad kaltinamasis vengs atsakomybės, slėpsis nuo teismo ar bandys paveikti liudytojus.

Tuo tarpu J.Kurickio advokatas teismo prašė paleisti jo klientą į laisvę ir apsiriboti švelnesne kardomąja, juoba kad ginamasis savo kaltę pripažįsta, išskyrus dėl narkotinių medžiagų laikymo.

„Geriau būtų laisvėje, bet ką padarysi“, - paklaustas, ką mano apie tolesnį kalinimą, teisėjai atsakė J.Kurickis. Jis teismui buvo atsiuntęs keletą laiškų prašydamas, kad teismas leistų pasimatyti jam su žmona. Teisėja jam paaiškino, kad žmona turi pati kreiptis į teismą ir tada jai bus suteikta galimybė aplankyti vyrą.

Teismo procesas dėl grasinimo susprogdinti banką ''Swedbank" prasidės lapkričio 17 dieną.

J.Kurickis kaltinamas didelės vertės svetimo turto prievartavimo ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

„Reikalavimas perduoti svetimą turtą grasinant susprogdinti Vilniuje esantį “ Swedbank„ visuomenėje sukėlė didžiulį atgarsį. Sutelkus prokurorų, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos bei Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų pajėgas šis sunkus nusikaltimas buvo ištirtas itin operatyviai“, - yra sakęs ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras Paulius Jablonskas.

 

Per kratą įtariamojo namuose buvo rastas nedidelis kiekis amfetamino. Todėl prokuratūra kaltinamajam inkriminavo ir neteistą kvaišalų laikymą.

Bylos duomenimis, kaltinamasis J.Kurickis šių metų birželio 29 dieną elektroniniu paštu išsiuntė keliems Lietuvos bankams ir vienai bendrovei grasinančio turinio laiškus. Juose rašyta, kad prieš Vilniuje esančio „ Swedbank“ darbuotojus ir banko turtą bus panaudotas fizinis smurtas bei sunaikintas įmonės turtas, jeigu jam, t. y. kaltinamajam, nebus perduotas 1 mln. eurų (3,45 mln. litų).

Apie reikalavimą perduoti pinigus ir grasinimą susprogdinti sprogmenį, neva įtaisytą automobilyje, pranešta ir vienam „Swedbank“ darbuotojui.

Pareigūnai, apžiūrėję minėto banko požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, rado automobilį su sprogmens imitacija.

Kaltinamasis buvo sulaikytas jau po kelių dienų - liepos 1 dieną.

Dėl pareikštų kaltinimų J.Kurickis iš dalies prisipažino.

Įstatymas už didelės vertės svetimo turto prievartavimo numato laisvės atėmimą nuo trejų iki dešimties metų. J.Kurickiui ne ti gresia nelaisvė, bet ir šimtatūkstantinis žalos ieškinys, kurį pareiškė du bankai.

''Swedbank„ iš J.Kurickio prašo priteisti 13 tūkst. 822 litus, o viena šio banko įmonė - daugiau nei 33 tūkst.. Tuo tarpu bankas ''Nordea“ reikalauja daugiau nei 55 tūkst. litų. Patirtą žalą bankai motyvuoja darbuotojų viršvalandžiais, padidintu dėmesiu jiems.

48 metų  J.Kurickis jau yra  nuteistas dėl svetimo turto iššvaistymą. Jis lizingo bendrovei negrąžino beveik 58 tūkst. litų. Už šį nusikaltimą J. Kurickiui skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė.


Šiame straipsnyje: grasinimassprogdinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių