Sulaikyti milijonines sumas „plovę“ aferistai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Šiaulių apskrities skyriaus pareigūnai Radviliškyje, prie vieno komercinio banko sulaikė du to miesto gyventojus, įtariamus milijoninėmis pinigų „plovimo“ operacijomis.

Įtariamieji sulaikyti išeidami iš banko, iš kurio sąskaitos buvo išėmę 53 000 Latvijos latų.  Sulaikytų asmenų namuose ir automobiliuose buvo atliktos kratos, kurių metu rasti ir paimti Latvijos Respublikos įmonių dokumentai ir kiti daiktai, dar 100 Latvijos latų ir 1 500 litų.

Įtariama, kad sulaikytieji naudojosi Latvijos Respublikoje registruotų įmonių, kurių, pirminiais duomenimis, yra ne mažiau kaip 12, suklastotais įgaliojimais, suteikiančiais teisę valdyti šių realiai ūkinės finansinės veiklos nevykdančių Latvijos įmonių sąskaitas Lietuvos banke.

Ikiteisminio tyrimo metu atskleista, kad jokios veiklos nevykdančios Latvijos įmonės buvo naudojamos, siekiant nuslėpti ir įteisinti nusikalstamu būdu įgytus pinigus, atliekant pinigines operacijas.

Įtariamieji, gaudami pinigus į Latvijos įmonių banko sąskaitas, šias pinigų sumas išskaidydavo atskirais bankiniais pavedimais ir juos pervesdavo į kitas latvių įmonių sąskaitas. Vėliau  pinigai būdavo paimami iš banko sąskaitų ir sugrąžinami Latvijos piliečiams. Nustatyta, kad iš Latvijos įmonių banko sąskaitų buvo pervesta ir Latvijos piliečiams sugrąžinta daugiau nei 36 milijonai litų.

Taip pat išaiškinta, kad pinigai būdavo pervedami naudojantis ir 3 Lietuvoje registruotomis įmonėmis.  Pirminiais duomenimis, iš banko sąskaitų buvo išimti dar 4 852 109 litai.

Nusikalstamos veiklos schemos yra tarptautinės, susijusios tiek su kaimyninės šalies, tiek su  Lietuvos asmenimis. Siekiant legalizuoti nusikalstamu būtų įgytus pinigus ir taip apsunkinti tyrimą, į nusikalstamos veiklos grandinę įtraukiamos jokios realios ūkinės finansinės veiklos nevykdančios įmonės. Neretai tokių įmonių vadovai nieko nežino apie jų veiklą. Šiuo atveju nusikalstamos veikos baigtos vykdyti Lietuvoje – pinigai legalizuoti per realiai jokios veiklos nevykdžiusių įmonių banko sąskaitas, išgryninti Lietuvoje ir sugrąžinti Latvijos piliečiams. Atliekamame tyrime bendradarbiaujama su Latvijos Respublikos teisėsaugos institucijomis dėl Latvijos Respublikoje padarytų nusikalstamų veikų, siekiant nustatyti visus šioje nusikalstamos veiklos schemoje dalyvavusius asmenis.

Be to, ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad vienas iš sulaikytųjų sukčiavo pridėtinės vertės mokesčiu. Jo valdomos Lietuvos įmonės faktiškai jokios veiklos nevykdė, įtariamasis klastojo įmonių dokumentus, juose fiksuodamas neįvykusias ūkines operacijas dėl trąšų, įvairių paslaugų pardavimo Lietuvos ūkio subjektams, ūkininkams. Tokiu būdu apgaule buvo išvengta į Lietuvos valstybės biudžetą sumokėti  505 445          litus. Šiuo metu nustatyti 4 tokie sukčiavimo epizodai. Byloje turima duomenų, kad šių įmonių dokumentais įformintas fiktyvus 720 tonų trąšų, pavogtų iš trąšomis prekiaujančios bendrovės Kėdainiuose, pardavimas.

Anksčiau neteistiems ir niekur nedirbantiems asmenims pareikšti įtarimai dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo, sukčiavimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo.

Šiaulių miesto apylinkės teismo nutartimis skirtos kardomosios priemonės – suėmimas 3 mėnesiams.

Atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių