Sulaikytas kontrabandines prekes piliečiai siūlo išdalyti vargšams

Vyriausybės atstovai sako sulaukiantys įvairių gyventojų siūlymų, kaip kovoti su kontrabanda ir nelegalių prekių pardavimu.

Prieš mėnesį pradėję pirmąsias viešąsias konsultacijas su gyventojais internetu, Vyriausybės darbuotojai sako sulaukę laiškų, į kuriuos žada atsižvelgti priimdami sprendimus kovojant su korupcija.

Ministro Pirmininko kanclerio pavaduotojas Giedrius Kazakevičius sako, kad jau gauta apie trisdešimt žmonių laiškų su siūlymais, kaip kovoti su kontrabanda ir nelegalių prekių apyvarta.

Vyriausybės Spaudos tarnyba portalą lrt.lt informavo, jog gauti pasiūlymai yra pakankamai konstruktyvūs. Apibendrinant juose siūloma griežtinti Baudžiamojo kodekso atitinkamas nuostatas, ženkliai padidinant baudas, įkliuvusiam su kontrabanda konfiskuoti turtą. Kalbama ir apie baudų įvedimą ir tiems, kurie naudoja kontrabandines prekes.

Taip pat siūloma skatinti pareigūnus, aktyviai kovojančius su šiuo negatyviu reiškiniu.

Vienas iš pasiūlymų kalba apie galimybę pranešti, ar kaimynas verčiasi nelegalia veikla.

Taip pat manoma, kad veiksminga priemonė kovoti su kontrabanda – kasos aparatų įvedimas turguose ir privalomas visų piliečių turto deklaravimas.

Pasiūlymus teikė Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Mažeikių, Kazlų Rūdos, Jonavos ir kitų miestų gyventojai.

Pasak Vyriausybės atstovo Giedriaus Kazakevičiaus, žmonių pasiūlymai verti dėmesio – jie visi bus apsvarstyti darbo grupėje, o vėliau paviešinti vyriausybės interneto svetainėje lrv.lt.

Kita vertus, Vyriausybės Krizių prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Nerijus Genys teigia, kad ne visi, bet bent jau kažkurie racionalūs pasiūlymai bus įtraukti į darbo grupės, vadovaujamos Ministro Pirmininko kanclerio, pasitarimo šį ketvirtadienį darbotvarkę.

„Racionalūs pasiūlymai jau ir taip yra svarstomi ir vykdomi, o kiti, neracionalūs, tokie kaip mirties bausmės vykdymas kontrabandininkams, be abejo, nebus svarstomi, kad ir kaip to piliečiai norėtų. Tai niekaip nesuderinama su Lietuvos įstatymais ir tarptautinėmis sutartimis“, – lrt.lt teigia Nerijus Genys.

„Piliečiai siūlo ir išdalinti cigaretes vargšams, skurstantiesiems. Tačiau to taip pat daryti negalime, nes tai nesuderinama su įstatymais, direktyvomis. Kontrabandinės cigaretės ar tabakas pagal įstatymus turi būti sunaikinti“, – priduria N. Genys.

Piliečių pateikti pasiūlymai bus svarstomi Komisijoje valstybės ekonominės bei finansinės kontrolės ir teisėsaugos institucijų bendradarbiavimui koordinuoti.

Šiai darbo grupei vadovauja Vyriausybės kancleris, o į grupę įeina visų kontrolės ir teisėsaugos institucijų vadovai. Kiekvieną mėnesį rengiami pasitarimai, padaroma stebėsena, analizė.

Vyriausybė atsižvelgs į pasiūlymus juos įtraukdama į priemonių planą.

„Yra patvirtintas priemonių planas, jis yra operatyviai keičiamas ir, jei atsiranda kokių nors naujų idėjų ar minčių ir situacija pasikeičia, tai greitai priemonių plane atsiranda pasiūlymai, jis keičiamas“, – lrt.lt teigia N. Genys.

Ar kova su kontrabanda apsiribos tik Vyriausybės nutarimais ar reiks ir įstatymų pakeitimo?

„Jei darbo grupė nutaria, kad reikia rengti teisės akto pakeitimus, jeigu yra nustatoma, kad, pavyzdžiui, reikia keisti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, tai yra įstatymas; tokiu atveju Vyriausybė priima nutarimą teikti Seimui. Ir Seimas svarsto. Jei mes apsiribojame, kad dėl vieno ar kito dalyko užtenka Vyriausybės nutarimo, tai tuomet, be jokios abejonės, Vyriausybė ir priima tokį nutarimą“, – sako N. Genys. 

Vyriausybės puslapyje galima rasti ir formą, kurią užpildžius iki spalio 1 dienos pateikiamas pasiūlymas valdžiai, kaip sumažinti šešėlinės ekonomikos mastą ir pagerinti mokesčių surinkimą. Siūlymus gyventojai taip pat kviečiami siųsti elektroniniu paštu.

Tai pirmosios viešos konsultacijos, kuriomis Vyriausybė siekia sužinoti gyventojų nuomonę ir žada į ją atsižvelgti priimant sprendimus dėl kovos su kontrabanda.


Šiame straipsnyje: kontrabanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių